Готвено е убийство на Делян Пеевски, НСО го охранява от днес

Съобщи главният секретар на МВР Георги Костов на извънреден брифинг

Бандити зад граница са подготвяли убийството на Делян Пеевски, стана ясно от извънреден брифинг на МВР. Сигналът е постъпил преди два дни в службите за сигурност. Те са засекли лица от чужбина, които са искали да възложат мократа поръчка на българин, каза главният секретар на МВР Георги Костов. В петък е постъпила информация от разследващите опита за убийство на бизнесмена Алексей Петров. "При провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значителна информация, касаеща подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски", обясни главният секретар.

 

Според него охраната е факт от днес. Той уточни, че логистиката на подготвяното от два месеца престъпление поразително напомняла на две други, вече извършени. По думите му, подготовката напомня опита за убийството на Златомир Иванов-Баретата и Димата Руснака. Проучвани са навиците му, посещавани места, които не са медийно известни, празни апартаменти. Информацията постъпила в петък. Разследващите незабавно са изпратили сигнал до НСО. Служители на НСО се опитвали да го убедят да му назначат охрана през уикенда, но той отказал с лични мотиви.


Службата за охрана вече е поставила държавни гардове на политика. Отговор на въпроса кой е дал информацията за подготвяното покушение не бе даден на журналистите. "Конкретният обект, който подава информацията, не е редно да го знаете. Не съм казал дали е свидетел, дали е обвиняем, дали се издирва или е издирен", бе ясен комисар Костов, но увери, че източникът е достоверен. Преди десетина дни Софийската градска прокуратура в екип с криминалисти от СДВР разкри поръчителя на стрелбата срещу Алексей Петров. Той е украинецът Роман Логвиненко, който в момента се намира в ареста на Националната следствена служба. За момента няма данни между покушението на Петров и мократа поръчка срещу Пеевски да има нещо общо.

 

Костов добави още, че сумата на извършения тази сутрин грабеж на инкасо е със сигурност над 100 000 лева.