ФИФА разреши да има Висша лига в България

Ще влязат допълнително клубове с уайлд кард

Революционната промяна в родния футбол със създаването на Висша лига ще се осъществи, информираха от Българския футболен съюз. До края на месеца ще се проведе среща между шефа на БФС Борислав Михайлов и спортния министър Красен Кралев, а веднага след това ще последват и разговори с всички представители на отборите, които евентуално ще участват.

Форматът ще бъде такъв, че отборите, които ще бъдат в "А" група според спортните си резултати, ще запазят мястото си, а бройката ще бъде попълвана от клубове, които ще получат уайлд кард. От ФИФА са дали зелена светлина за увеличаване на бройката по този начин, като това няма да доведе санкции за родния футбол. Все пак от Международната централа са заявили, че тимовете, които бъдат вкарани в елита ще бъдат под сериозен мониторинг и могат да бъдат санкционирани, ако не отговарят на определени критерии.

"Имаме уверението на отговорни фактори от ФИФА, че няма да има санкции, но ще има строг мониторинг за всички отбори, които получат уайлд кард. Ако не отговарят на критериите, могат да получат наказание, като това да не участват в европейските клубни турнири за няколко години. Това обаче не би било голяма драма, ако се случи. Ако колелото вече се е завъртяло и промяната е направена за доброто за футбола ни, тези години ще минат много бързо", каза заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

"Федерацията ще създаде критерии за приемане във Висшата лига. Те трябва да са изцяло публични и всеки желаещ да може да кандидатства. След това ще има класиране, с което ще се приемат новите клубове, ако има повече желаещи от местата. Ще се стремим клубовете с най-голяма фенска маса, успехи и тн. да имат приоритет. Получаването на уайлд кард ще е еднократен акт и ще се случи само в началото. В следващите години няма да има такива добавяния", каза още Колев.

"Ако искаме да създадем Висшата лига през лятото, трябва да действаме. Тя ще се случи, това е неизбежно. Независимо дали ще сега или след една година", добави шефът в БФС.