Министър Кунева удължава срока на дебата по учебните програми

Политика

22-02-2016, 13:16

Снимка:

sosnovini.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

93 са българските творби от общо 120 в цялото съдържание от V до XII клас

93 са българските творби от общо 120 в учебното съдържание по български език и литература и история от V до XII клас. Това стана ясно при представянето в НДК на учебните програми за II, VI, VIII клас от ръководството на министерството на образованието. По тях ще се учи от 2017-2018 година. На срещата присъстваха експерти, учители и университетски преподаватели.


Повече от 4 години ще се учи само българска литература. Това е заложено в проектите за VII, X и в двата класа на втория гимназиален етап. Предвидено е заради националните външни оценявания. Сред комуникативните компетентности, които учениците в прогимназиалния етап трябва да овладеят, са участие в диалог и дискусия, умението да се оспори мнение. Учениците трябва да могат да създават текст за самоопределяне. В първия гимназиален етап трябва да можеш да подготвиш публично изказване по различни теми, да напишеш електронно писмо и CV. Гимназистите пък трябва да умеят да подготвят публично изказване по научен проблем, да създават конспект по научен текст.


Хронологичен е принципът на разполагане на учебното съдържание по класове в рамките на общообразователната подготовка от V до X клас по история. 60% от темите са за нови знания, останалите - за практически упражнения. "Удължавам срока на дебата по програмите. Трябва да отидем в още градове, необходима е нова среща в София", каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева.