БФС ще взима за модел Шотландия

Обсъждат се възможностите с 12,14 и 16 отбора

БФС обмисля варианта да копира модела на Висшата лига от този на Шотландия. Една от идеите на футболния съюз е да се създаде акционерно дружество, което да администрира създаденото първенство, пише „Тема Спорт“.

В това дружество равни дялове ще притежават всички клубове от елита. Те ще могат да избират няколко човека в своеобразен Борд на директорите, който ще следи за спазването на правилата. Промени в наредбите и цялостната организация ще могат да се правят само от собствениците на клубовете.

При промоция на даден клуб във Висшата лига, той автоматично получава дял в дружеството, ако отговаря на изискванията за участие в първенството. Системата на шампионата ще бъде отворена – с изпадащи и влизащи отбори.

Тепърва предстои уточняването на много детайли. Все още не е ясен броят на участниците. Дискутират се варианти с 12, 14 и дори 16 тима. От бройката ще зависи и числото на изпадащите. Повече яснота се очаква в края на месеца. Очаква се ЦСКА да влезе във Висшата лига с новото дружество ФК ЦСКА.

Каква е системата в Шотландия? Всички 42 клуба, които участват в четирите основни първенства, притежават равни дялове в специално създадена корпорация. Всеки отбор има акции и правото да гласува за промени в правилниците и договорите (например за ТВ правата). Клубовете избират Борд на директорите, който следи за функционирането на Лигата. Този модел на администрация беше въведен в Шотландия през 2013 г.