Дават звезди на хотелите и за храната

Общество

22-02-2016, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Оценява се качеството, обслужването, просторът, чистотата и вниманието

Категоризацията на хотелите у нас не е точна, нито съвършена. Браншът се оплаква от това от години, а туроператори често оценяват местата, които предлагат, и чрез алтернативни класации в каталозите си. Решение как при оценяването на хотелите да се включи не само материалната база, но и реалното качество на услугата е открил д-р Димитър Тодоров от Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ), пише в. "Стандарт". Те дават алтернативна на държавните звезди и доброволна категоризация на хотели, мотели, вилни селища и къщи за гости при поискване от съответното място за настаняване. Като вместо да проверяват какво има в хотела, което се изисква за даване на традиционните звезди, експертите оценяват местата за настаняване по точкова система. Допълните услуги и екстри в хотелите носят допълнителни точки. За получаването на определен брой звезди има малко задължителни критерии, а всичко останало е сбор от качество, обслужване, простор, чистота и внимание. Според категоризацията на БАЕТ "Български хотелски стандарт", задължително за нивото на хотела е покриването на изисквания за предлаганата храна. При една звезда трябва да се предлагат задължително поне три групи ястия, докато при луксозните хотели от 4 и 5 звезди, те трябва да са поне 6 групи, пише в критериите за оценяване. Изисквания има и за нивото на "ол инклузива" - както за достатъчно зали, в които да се хранят гостите, така и за самата храна и нивото на обслужването.
Точковата система позволява да се отчетат повече детайли на самия хотел, а не машинално да се броят телевизори или наличието на басейн с определена дълбочина. Категоризацията на бизнеса залага на качеството на предлаганата услуга и общото впечатление, което оставя престоят в хотела на туриста, както и сигурността и спокойствието му. А всяка екстра и допълнителна услуга се оценява от 2 до 25 точки, според това доколко е базисна и дали е глезотия. Така повече стойност на хотела носи чистотата, видът на обзавеждането според това доколко ново или запазено е, големината на стаите, обслужването, наличието на пост терминал, конферентни зали, дали се предлагат услуги като пране, гладене, трансфер, рент-а-кар и куп други детайли, които са важни за доброто прекарване на гостите.
Към родната система вече имат интерес и от други държави, които искат да я внедрят именно заради детайлите.
Отнемат категорията при серия нарушения
Звездите на Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ) се дават на хотелите за срок от три години, но се отнемат при системни нарушения, а всяка жалба на клиентите се разглежда от експертите на асоциацията. При установени първи пропуски хотелите се глобяват до 250 лв.
Контролът се осъществява редовно, като за по-високия клас хотели това става и чрез гостуване на тайни клиенти. Те резервират хотелска стая за максимум две нощувки за сметка на собственика. Той обаче не знае кога ще се появят тайните клиенти и как ще изглеждат. След настаняване, ползване на услуги и заведения те му обясняват изводите си. Звездите по алтернативната категоризация се дават след проверка на всички детайли по точковата система. На хотела това струва еднократно веднъж на три години между 100 и 500 лв., според звездите, които е получил. Къщите за гости пък плащат от 100 до 250 лв. По системата вече са категоризирани 20 обекта в страната. Знакът, по който ще ги разпознаете, е съответния брой звезди наредени над планета с логото на БАЕТ.