Затруднените компании ще могат да бъдат оздравявани преди фалит

Портфейл

22-02-2016, 06:43

Снимка:

capital.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промени в Търговския закон предвиждат възможност за стабилизацията им

Жизнеспособни компании в затруднено финансово състояние ще могат да преминават през процедура за оздравяване и преструктуриране на задълженията си. Това предвиждат предложени от Министерството на правосъдието промени в Търговския закон, публикувани за публично обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg до 4 март, пише в. "Капитал".
С проекта се предлага създаването на отделна нова част в закона, в която се регламентира производството по стабилизация на търговец. Промените следват препоръка на Европейската комисия от март 2014 г., с която се цели фокусът на законодателството в страните - членки на ЕС, да се измести от процедурите по несъстоятелност на търговците към такива, които подкрепят ранното оздравяване на дружествата при финансови затруднения, като се запазва стойността на предприятието.
Възможност за оздравяване
Молба за откриване на производство по стабилизация ще може да подава всеки търговец, който е изправен пред непосредствена опасност от неплатежоспособност. Като такава се определя ситуация, при която, като се имат предвид предстоящите в следващите шест месеца падежи на паричните му задължения, търговецът може да се окаже в невъзможност да направи дължимите плащания. Към молбата си дружеството ще трябва да представи и план за начина, сроковете и условията, при които ще покрие задълженията към кредиторите си. Окръжният съд по седалището на компанията ще решава дали да започне процедурата по оздравяване.
Към този механизъм няма да могат да преминават търговци, които в последните три години не са обявявали в срок годишните си финансови отчети или за които в същия срок вече е било откривано такова производство. Изключени са и дружествата, срещу които вече има подадена молба за откриване на производство по несъстоятелност, както и тези, на които над 20% от задълженията са към свързани лица.
Преструктуриране на задълженията
Законопроектът описва и условията и реда по протичане на самата процедура по стабилизация, както и ролята на отделните участници в нея. Съществена роля в производството ще играят кредиторите, които ще трябва да одобрят предложения от търговеца план за стабилизация. Те обаче няма да имат право да предлагат промени в него или да предлагат собствен план за оздравяване на предприятието. Конкретните мерки, които могат да се използват за преструктуриране на дружеството, застрашено от неплатежоспособност, варират от разсрочване на задълженията му (като падежите ще могат да се отлагат за не повече от три години), през намаляване на главниците на задълженията (т.нар. подстрижки) с до 50% и преобразуването на дълг в капитал, до продажба на цялото или част търговското предприятие.
При откриването на процедура по стабилизация съдът ще назначава доверено лице – което е експерт, подобен на синдика в производството по несъстоятелност. Според преценката на съда довереното лице ще може да упражнява различни функции по надзор върху дейността на търговеца – например да се изисква одобрението му за извършването на определени плащания, сделки или разпореждания с имущество.
Започването на процеса по оздравяване на дадено предприятие ще спира всички изпълнителни дела срещу него, включително на особени залози. Те ще се възобновяват в случай на прекратяване на производството по стабилизация, предвижда проектът.
"Добре би било до окончателното приемане на проекта на новото изменение в Търговския закон да се помисли за облекчаване на формалните изисквания за започване на процеса и по-активната роля на кредиторите в изготвяне на плана и проследяване на неговото изпълнение", коментираха в текст по темата адвокати от кантората Kinstellar.