Министър Москов: С 56 млн. лева повече са парите за здраве

Отваряме три нови клинични пътеки

"За две години 56 милиона лева повече в добилничната помощ сме осигурили. Това е следствие на година и половина яростна битка за вашите пари". Това зяави в Нова телевизия министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Отваряме три нови клинични пътеки. Те ще включват голяма хирургична или ортопедична интервенция или тежко нервологично заболяване (инсулт), за които има нужда от рехабилитация. До този момент за болния се грижаха близките. Това е "намалението" на опозицията. Лъчетерапията онкоболните вече няма да плащат от джоба си. Супермодерната апаратура вече е у нас и се поема от Здавната каса. Хората ще усещат, че техните пари влизат ефективно в тяхното лечение. Пари, които влизаха в схеми с фармацевтични фирми досега, сега бяха увардени", каза Москов.

По неговите думи 200 000 човека са си въстановили здравните осигуровки. Москов обеща и повишение на заплатите при лекари и сестри.

"Още сега за спешните центрове държавата гарантира увеличение, което е държавна политика. 1500 лева за лекар и 900 лева за сестра е заплатата и то за целия щат. Ако има 3-ма лекари, а щата е за 6 - парите ще са повече. Държавата ще купува медикаменти на нормална цена, досега имаше картел. Болниците ще дават по-малко пари за лекарства за същия обем. За един вид антибиотик в рамките на цялата държава доставчикът може да е един, този който даде по-ниска цена", поясни Москов.