Западът се опасява от военен сблъсък Русия-Турция

Свят

21-02-2016, 09:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Френският президент Оланд смята, че "е възможно това да не бъде пряка, а косвена война

Френският президент Франсоа Оланд заяви в петък, че съществува риск от война между Турция и Русия заради опасната близост във военните действия на двете държави в Сирия, обобщава dnevnik.bg.
За тревога от подобен конфликт пише и германското списание "Шпигел", а британското "Икономист" допълва, че атентатът в Анкара тази седмица е засилил вероятността от турска операция в Сирия, където армията ще се сблъска с кюрдите и с руснаците.
Пред радио France Inter Оланд посочи, че "е възможно това да не бъдепряка, а косвена война, когато самолети ще бомбардират цивилно население в Северна Сирия". Трябва да сторим всичко възможно, за да се предотврати подобна ескалация и да се намери политическо решение, добави той.
"Турците не бива да се появяват там, където не би трябвало да ги има, а руснаците не бива под предлога, че се борят с тероризма, да защитават режима на Башар ал Асад и да не помагат на преговорите", каза още френският президент.
"Самата постановка на въпроса е малко неуместна", коментира в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Защото, нали разбирате, там е армията на Сирия, която – заедно скюрдите – също е бомбардирана. Като цяло Русия смята за недопустими подобен обстрел през границата, какъвто води турската артилерия по сирийска територия."

"Шпигел" прави паралел с Кубинската криза от 1962г., когато светът бе най-близко до ядрена война, провокациите следваха една след друга, нарушаваха се принципи и въздушни пространства и един самолет бе свален. "Ситуацията беше толкова напрегната, че инцидентно изстреляна ракета, или капитан на подводница, на когото не са издържали нервите, можеше да подпали Трета световна война."
Днес имаме усещане за déjà vu, пише още изданието и нарича Сирия "Куба на 2016г." Рискът от международна конфронтация расте с всеки изминал ден и може да се стигне до голяма военна конфронтация между Русия и Запада с трудни зе прогнозиране последици за трансатлантическите отношения и НАТО.
В обкръжението на канцлера Ангела Меркел са притеснени от този ход на събитията, пише "Шпигел". НАТО е в особена ситуация да стои твърдо зад сигурността на всеки свой член, докато в същото време всячески избягва сблъсък с Русия, докато ситуацията на турско-сирийската граница е изключително нестабилна.
"Въоръжените сили на Турция и Русия яростно воюват по границата и понякога са на няколко километра едни от други", казва представител на НАТО. Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган имат малко скрупули, когато стане дума за употреба на сила, и еднакво са разочаровани от Запада. Колко далеч може да стигнат двамата?
Ако Ердоган изпрати войските си през границата, това ще е кошмар за Запада – директни сражения между турската армия и кюрдите скоро може да бъдат последвани от сблъсък с руски части. Но какво ще се случи, ако страна от НАТО стреля по руски войници? "В канцлерството в Берлин се надяват, че докато това се случва на сирийска територия, алиансът няма да бъде викан на помощ

Тревогата на Меркел обаче е, че Путин всячески се опитва да провокира Турция като средство да подложи на изпитание целия Атлантически алианс. Затова и според нея влизането на турската армия в Сирия само ще направи услуга на Москва.
В Берлин започнаха да говорят и за хибридна война на руснаците срещу Турция, допълва "Шпигел". Икономическите санкции бяха началото, последва силното охлаждане на отношенията лично между Путин и Ердоган, но помощта за кюрдите е най-яркият елемент ,защото накара Анкара да мисли само по този въпрос. Все повече се налага мнението, че Путин използва бежанците като оръжие – предизвиква с бомбардировките си нови вълни, които се отправят към Европа и това подкопава позициите на европейските лидери, включително на Меркел, сред собствените им граждани.
НАТО обаче пределно ясно заяви на Турция, че тя не може да разчита на подкрепа от съюзниците си, ако се стигне до конфронтация с Русия заради турска атака.
Хора от обкръжението ѝ обясняват, че целта на Путин е да вбие клин между съюзниците и да дестабилизира НАТО, включително чрез предизвикване на публичен дебат на Запад трябва ли да бъде подпомогнат член на алианса.
Ако обаче Анкара е виновна за внезапна ескалация, тя едва ли ще може да се позове на Вашингтонския договор и особено на прочутия Член 5 от него за колективна отбрана. "Няма да платим цената за война, започната от турците", казва германски дипломат, а това вече е проблем за Анкара, тъй като решенията в Северноатлантическия съвет се взимат единодушно.
Проблемът е, какво би станало, ако руснаците контраатакуват цели на турска територия, защото тогава изглежда е налице основание за активиране на Член 5. И въпреки това в Берлин се опасяват, че ако това открито и непрекъснато се заявява сега, може да развърже ръцете на Ердоган за по-решителни действия спрямо руснаците, т.е. да постигне обратния ефект.
Докато германското списание изрежда по групи в НАТО кои държави как се отнасят към Русия (Белд.ред. - България, Румъния, Гърция и Унгария са представени като най-близки до проруска позиция), "Икономист" смята, че едностранна турска акция в Сирия е много малко вероятна.
Причината е, не само, че кюрдските милиции YPG, обвинявани за атентата в Анкара, получават руска въздушна подкрепа, но и че САЩ ги използват за сражения срещу "Ислямска държава". Вашингтон иска убедителни доказателства, че сирийските кюрди са организирали покушението, а самите кюрди използват временната подкрепа за тях от Русия и САЩ за предупреждение към Турция да не си и помисля да прекоси границата с армия срещу тях.
След продължил 80 минути телефонен разговор на президентите Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган от Анкара заявиха, че очакват безусловна подкрепа в борбата ѝ с кюрдските терористи.
Междувременно сирийската армия с помощта на руската авиация, ирански части, отрядите на ливанската "Хизбула" и групи на афганистански и иракски шиити продължава да затваря обръча около град Алепо и да изтласкват хиляди бежанци към турската граница.