Европол: До 5000 обучени джихадисти са в Европа

Свят

21-02-2016, 08:50

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Полицейската служба предупреждава за очаквани атаки

Европейска полицейска служба (Европол) предупреждава, че на територията на Европа може да се намират до пет хиляди джихадисти, преминали обучение в тренировъчни лагери на терористите, пише британският вестник The Independent. Роб Уейнрайт, директор на европейската агенция в областта на правоприлагането, прогнозира нови атаки на "Ислямска държава" в Европа, извършени по модела на Парижките кланета от 13 ноември 2015 г., при които загинаха 130 души.
"В момента Европа е изправена пред най-голямата си терористична заплаха. Може да се очаква "Ислямска държава" или други религиозни терористични групировки да организират атаки някъде в Европа с цел да се постигнат много жертви сред цивилното население. Освен това съществува риск от индивидуални нападения - той също не е малък", заяви Уейнрайт, предава Фокус.
Европол изчислява, че има между три и пет хиляди европейци, които са се обучавали в терористични тренировъчни лагери в чужбина, и след това са се (или ще се) завърнат у дома. В допълнение се засилват опасенията, че екстремистите използват фалшиви документи, за да проникнат на европейския континент под прикритието на бежанците. "Нарастващият брой на тези чуждестранни бойци отправя нови предизвикателства пред страните от ЕС", отбеляза Уейнрайт, но подчерта, че засега няма конкретни данни за "систематично" промъкване на джихадисти, представящи се за лица, търсещи убежище.