За брак избирай по професията

Общество

21-02-2016, 08:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пожарникарите са най-търсените партньори в живота. Полицаите харесват банкери, лекарите – лекари

Влияят ли професията и това как харчиш парите си на семейната любов и хармония? Оказва се, че те са по-важни от това дали носиш на половинката си цветя и бонбони.. До този извод стигат психолози и социолози, цитирани от Би Би Си. Ако жадувате за истинска, дълготрайна връзка, научете се да контролирате разходите си и се уверете, че професията на партньора е в хармония с вашата, съветват те.
В някои случаи финансовото предателство действа като изневярата, казва преподавателката в “Харвард бизнес скул” Фран Дейвис.
По отношение на занаята юристите, докторите, фермерите, преподавателите са по-склонни да избират колеги за съпрузи и имат с тях щастлив брак. При полицаите и специалистите по рекламата е обратното.
Ето пет препоръки на експертите за ориентация при избор на партньор за съжителство.
Не търсете непременно колега по професия. Мнозина смятат, че връзката с някого от вашата специалност и кариера би била идеална – общи теми на разговор, еднакви професионални цели. Това може да важи за ранния етап на съжителството, но после резултатът често е обратен. Причината: такива двойки имат много важна обща мисия – работата. Затова с времето те губят желание да сближават интересите си в заниманията през свободното време, обяснява Би Би Си.
Рано или късно за повечето двойки с еднаква професия става трудно да намерят баланса работа-семеен живот, казва Гейл Кинман, професор по психология в Бедфордшърския университет, направил проучване на двойки с еднакви професии.
“Занаятът е доминиращ взаимоотношенията фактор, той измества другите теми на разговор”, обяснява той.
През последните години учените усилено проучват двойките от кои професии са успешни. Юристи, фермери, учители например си падат по партньори със сходна работа. Но финансисти, миньори, строители рядко биха избрали колега, показва проверка на американската статистическа фирма Priceonomics.
Тези от рекламата и маркетинга по-често се увличат по музиканти, а полицейските служители – по инвестиционни банкери, сочи анализ на приложението за запознанства The Grade.
Там са прегледали 450 000 кликвания и по броя на харесванията заключават, че компютърните специалисти най-много си падат по професионални детегледачки, а най-малко – по студентки. Писатели и журналисти се насочват към банкери и консултанти.
Лекарите обикновено търсят лекари или сестри, дизайнерите също предпочитат дизайнери, учителите – учители.
Търговците въобще не се интересуват от счетоводители, вероятно защото едните са общителни, а другите – затворени и сериозни.

Една професия държи рекорда по мераци – тази на пожарникаря. Всички желаят такъв смел и самоотвержен партньор. И търговците са сред търсените професии – от тях се интересуват широк кръг хора – от предприемачи и актьори до полицаи и адвокати, показват данните на The Grade.
Важни са взаимните предпочитания и ценности. Сайтът за търсене на партньор eHarmony.com внимателно проучва с какво се занимавате, от какво се интересувате и какъв партньор желаете, за да събере идеалните двойки.
Той предлага запознанства, като отчита взаимните интереси, предпочитанията и ценностите на кандидатите. Според eHarmony в челната десетка на най-хармоничните връзки са мъж адвокат с жена архитект, жена юрист с мъж пилот и мъж научен работник с жена фармацевт. Между бизнес мениджъри също се получават успешни семейства, уверява сайтът.
Вечните отсъствия убиват връзката. Чували сме мнозина да се жалват от вечно отсъстващи съпрузи, които са женени за работата си. Склонни сме да преглътнем извънредното работно време, но когато въобще не сме наясно кога половинката ни ще се прибере, личният живот започва да страда.
Хората понасят по-добре факта, че партньорът се прибира късно, но винаги около 20 ч, отколкото внезапните му закъснения, провалящи годишнини, театри и вечери с приятели, защото са го задържали в работата.
Фран Дейвис е стигнала до заключението, че промяната на плановете заради служебни ангажименти е болезнена и стресираща за другия. Това го наранява, кара го да мисли, че за любимия му човек работата е на първо място.
На служители в банки и фирми за услуги например често се случва да провалят семейните планове. Съветът на Дейвис е да уведомят партньора колкото може по-рано и да измислят как по-късно да осъществят тези планове.
Избягвайте големите и разточителни сватби
Голямата пищна сватба не е гаранция за щастлив брак, напротив - казва проф. Ендрю Франсис-Тан от университета “Емъри” в Атланта. Той е изследвал връзката между сватбените разходи и продължителността на брака на 3000 души и установил, че при похарчилите повече за тържеството той е по-нетраен. Харчът и проблемите, които следват, може да са една от причините, коментира Би Би Си.
Сондаж в САЩ показва, че 32% от новобрачните задлъжняват заради сватбата. В страни като Индия и Малайзия тя се точи няколко дни и впримчва семействата в огромни борчове. Специалистите съветват: намалете сватбените разходи до равнище по джоба ви.

Оказва се, че и кредитното досие влияе на връзката повече, отколкото смятате. Проучване на Федералния резерв на САЩ сочи, че двойки със сходен кредитен рейтинг по-добре си пасват. Тези с различно отношение към заемите е по-вероятно да се разделят.
Кредитните точки говорят за надеждността на партньора. По тях е възможно да разбереш повече за личните му качества и дали можеш да му имаш доверие, казват авторите на проучването.
Правилата за управление на семейните финанси трябва да се уточнят на ранен етап на съжителството, съветва проф. Гейл Кинман.
Сватба с танцьор или масажист = развод
Ако сте харесали за брак чаровен танцьор или хореограф, много е възможно той да завърши с развод. 43,1 процента от хората в този бранш се разделят с брачния си партньор, показва изследване на американския университет “Радфорд” на базата на данни от преброяването.
Ако човекът зад бара във вашето любимо заведение поиска ръката ви, помислете - барманите също не свиват трайни семейни гнезда, 38,2% се развеждат. При масажистите процентът е почти същият – 38,2 на сто.

В челната десетка на склонните към развод са също крупиетата и други служители в казино, телефонните оператори, медицинските сестри и гледачите на болни по домовете. Логично – те общуват с много хора и лесно могат да завържат връзки. При това тези проценти са занижени, тъй като включват само разведените в момента хора, а не такива, които после са се венчали отново.
Духовниците, инженерите, оптиците здраво се държат за брака независимо от професията на партньора им, сочи изследването, анализирало 450 професии. Разведените полицаи в САЩ са 14,5%, а при следователите процентът е едва 12,5. При оптиците разводите са уникално малко – само 4%. Следват свещениците (5,6%), лекарите подиатристи (6,8%). Три вида инженери - от ядрената енергетика, аграрните и индустриалните, също са сред 10-те най-малко развеждащи се. Изследването не казва дали причината е професиите, или те привличат въпросните типове хора.
Според друг сондаж вероятността за развод е по-голяма, ако мъжът дели наравно с жената домашната работа.
ДНК тест намира половинката
Сайтът за запознанства SingldOut.com предлага нова услуга – намиране на идеалния партньор чрез ДНК тестове, съобщи “Дейли мейл”.
За изследването клиентите дават слюнка, която се изпраща в лаборатория за два важни генетични маркера. Първият оценява серотонина, който отговаря за това как хората се справят с положителните и отрицателните емоции. Вторият маркер е за гените, отговорни за имунната система. Резултатите се появяват в профила на потребителя. Те могат да бъдат сравнени с тези на други хора, регистрирали се в сайта.
Според специалистите има силна връзка между двойките с дългогодишни отношения според техните нива на серотонин и състоянието на имунната им система.