Великият Умберто Еко си отиде на 84

Около 3000 страници са писанията му по семиотика

Великият италиански писател и философ Умберто Еко си отиде на 84-годишна възраст, предаде ВВС. Според съобщение на семейството му той е починал късно вечерта в петък в дома си.
Умберто Еко е италиански писател, философ-семиотик и медиевист, най-известен със своите романи и есета. Роден е на 5 януари 1932 година в Алесандрия в италианската провинция Пиемонт.
Най-известните негови творби за „Името на розата“, „Махалото на Фуко“, „Островът на предишния ден“, „Баудолино“ и други.

Романът "Името на розата" бе превърнат във филм през 1989 г. с участието на шотландския актьор Шон Конъри и американеца Крисчън Слейтър, което увеличава популярността на писателя.

Умберто Еко е автор и на романите „Махалото на Фуко”, "Островът от предишния ден", "Баудолино", "Пражкото гробище" и много други творби.

Известен е с академичните си трудове и есета в полетата на семиотиката, теологията, медийната и литературна теория, а заедно с това пише и детски книги.

Самият той е казвал "Аз съм философ, пиша романи само през почивните дни" и "всяка история разказва история, което вече е била разказана", припомня Би Би Си.

Еко продължава да публикува нови творби, а последният му роман „Нулев брой“, излезе от печат миналата година.

Еко е роден в Алесандрия, Северна Италия, през 1932 г. Фамилното му име е абревиатура на латинската фраза „ex caelis oblatus” – „дар от небесата”.

Той основана катедра по комуникации в Университета на Сан Марино през 1980 г. По-късно е почетен като професор и председател на Висшето училище по хуманитарни науки на Университета в Болоня.