Великобритания и ЕС си стиснаха ръцете

Политика

20-02-2016, 01:33

Снимка:

Пресцентър на МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дали обаче държавата ще остане в съюза ще реши референдумът

Великобритания и ЕС са сключили проектоспоразумение в рамките на срещата на 28-членния блок в Брюксел. Това съобщи пред Нова телевизия чешкият министър-председател Бохуслав Соботка.

По време на финална среща между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е станало ясно, че се подготвя такова споразумение. В Twitter Доналд Туск потвърди, че сделката с Великобритания е факт и половин час преди полунощ в петък написа, че финалното споразумение е подкрепено единодушно от всички държави членки.

Това стана след продължили 19 часа между държавните глави и правителствените ръководители на Европейския съюз.

Час по-късно министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън коментира, че е договорил "сделка, която да даде на Великобритания специален статус в ЕС".

През деня се появиха спекулации, че преговорите може да продължат и през уикенда.

Целта на британския премиер Дейвид Камерън е да се споразумее за промяна в правилата на Евросъюза, но и по друг основен въпрос - именно орязване на помощите за мигрантите и даване на повече права на националните парламенти. Основното постижение в споразумението е, че Великобритания ще може да спира социалните плащания за имигранти в ЕС за седем години. Този механизъм ще може да бъде използван от всички държави членки в моменти на прекомерно натоварване на социалните им системи. 7-годишният период за спиране на социалните добавки ще засяга новопристигащите на територията на съответната държава работници. Ще бъдат ограничавани социалните плащания за имигрантите, които работят, но имат ниски доходи (напр. допълнителни средства, платени от държавата и данъчен кредит - "in-work benefits").

Освен това, от момента в който той бъде напълно въведен в сила, ограничителният режим ще трябва да започне да допуска социални плащания за работници постепенно, като взима предвид степента им на интеграция на трудовия пазар на държавата членка.

По време на разговорите на срещата на върха София настоя за членство в Шенген срещу приемане на исканията на Великобритания, припомняДневник. Освен това България беше измежду държавите, които настояха за скъсяване на максималния срок, за който могат да бъдат спирани социалните добавки за имигранти.

В споразумението е фиксирано още, че децата на имигрантите, които не живеят на територията на Великобритания, ще получават детски добавки, индексирани според стандарта на живот в държавата си на произход, а не равни на тези, които получават децата на Острова. Държавите ще могат да намалят по този начин разходите за детски добавки от 1 януари 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

Сделката между Великобритания и ЕС, договорена днес, все още не означава, че страната ще остане в общността. Това ще решат британците на предстоящия референдум за излизане от Европейския съюз на 23-и юни. Сключеното споразумение ще даде основание на правителството в Лондон да поведе кампания за оставане в ЕС.

По-рано гръцките управляващи заплашиха да блокират сделката с Лондон, ако Атина бъде наказана заради мигрантите.

Темата с миграцията и опазването на границите се отлага за 5 март, когато европейските лидери ще се съберат отново заедно с Турция.

Да се затворят всички външни граници на ЕС е моята позиция днес, считам, че е пагубно една по една държавите да изграждат граници в сърцевината в Европа, какво ще правим с мигрантите, които прииждат, предложи отново Бойко Борисов.

Но с моето предложение не се съгласяват, а то е отвъд оградата да останат мигрантите, не в рамките на ЕС - България или Гърция, защото Чехия, Австрия, Германия не приемат бежанци вече, допълни той.

Ако това не се направи, то след 3 месеца, когато решат да го направят, вече ще е късно, а времето се оправя и натискът на границата се увеличава, отбеляза Борисов.