Премиерът: Европейският съюз е на кръстопът

И тази нощ няма да има консенсус, прогнозира Бойко Борисов по повод заседанието на Европейския съвет

"Европейският съюз е на кръстопът, защото ако след референдума във Великобритания тя напусне ЕС, той няма да бъде същият", това каза тази вечер от Брюксел премиерът Бойко Борисов за “Панорама” и уточни, че проблемът не е само Великобритания, а и бежанската криза. "Като се има пред вид и огромната миграционна вълна, като се има пред вид, че Великобритания е сред донорите на ЕС, но в същото време има и много претенции, не виждам лесен начин да се намери необходимият консенсус и тази нощ", коментира премиерът.

На въпрос за разделянето на България от Румъния по отношение на механизма на мониторинг премиерът припомни, че при предишното му управление България толкова драстично изпреварваше Румъния, че тогава мониторинговият доклад за нас беше на година и половина, докато за Румъния беше на всеки шест месеца. И коментира, че "за изминалата година изхабихме толкова много енергия само за промяна на конституцията и там се направиха много добри неща, които в Брюксел се отчитат". Борисов поясни, че трябва да бъдат представени и 5 закона, които обаче не са готови. Срокът за тях е удължен до края на април. "Това е споделено с Брюксел, поискано е да бъдат изпратени експерти за прокуратурата на базата на сътрудничеството, което имаме с ЕК. В момента текстовете се изпипват от експерти заедно с комисията, изградена от министър Захариева, така че да бъдат в края на април в парламента". Премиерът е убеден, че в скоро време тази тема ще отпадне. По отношение на всичко друго сме по-напред от Румъния и в рамките на половин година ще ги догоним, а в рамките на две години мониторинговият механизъм ще бъде свален, заяви Борисов.

На въпрос на водещия Бойко Василев дали влиза във война с Пеевски в България, Борисов беше категоричен: “Аз не влизам във войни никога. Винаги съм имал принципни позиции, винаги съм отговарял не само пред своите избиратели, а пред всички, които така или иначе ги управляваме в момента, и най-важното за мен е да ми е чиста съвестта, да са ясни действията на правителството, да няма никакви съмнения.” Той припомни, че има нов закон за обществените поръчки и всичко трябва да си мине по новия закон. Мисля, че правилно постъпихме и това се одобрява от хората”, каза той.

Премиерът отново подчерта, че търгове, които под една или друга форма са били коментирани от медии и неправителствени организации, ще бъдат прехвърлени по новия закон за обществени поръчки, който гарантира максимална прозрачност. За спрените поръчки за магистрала "Хемус" Бойко Борисов е на мнение, че "с оптимизация биха могли да построят повече, ще се препроектират и ще бъде направен опит да се намери по-лесно трасе". Премиерът поясни, че са отишли много пари за ремонт на старите мостове по магистралите. "Ние сме си взели бележката и всяка една процедура трябва да е толкова прозрачна, както са процедурите, които правим с европейски пари", категоричен беше той и благодари на всички, които изпращат сигнали, като заяви, че веднага отговаря с проверки. “След като ми задават на мен въпроси за обществените поръчки, аз съм длъжен да намеря инструмент, който да ги върне обратно, за да няма никакво съмнение в тях, мисля, че не заслужавам упрек в това отношение”, каза премиерът. Инвеститорите са все повече в България, интересът към страната е огромен. Има намаляваме на безработицата, над 3% ръст на икономиката и над 3 млрд. лв. повече спестявания в банките, посочи като постижения Борисов.

Премиерът заяви още, че няма намерение нито да става президент, нито по своя воля да предизвиква предрочни избори. Това не е в сценария на кабинета, увери той.

"Нямам намерение да похарча 50 млн. за избори, ще ги дам на пенсионерите. Няма да бъда президент, няма да предизвиквам избори", декларира премиерът.

"Видяхте какво се случи на вота за здравната реформа. Самата опозиция не е готова за предсрочен вот. Единствената партия, която е в кондиция сега е ГЕРБ, а един вот сега само би затвърдил позициите й”, отбеляза Бойко Борисов.