АПФ: Гърция иска от ЕС да не се затварят вътрешни граници до март

Иначе нямала да одобри заключителния текст за "Брекзит"

Гърция иска от страните членки на ЕС да не затварят границите си за бежанци до март или ще откаже да приеме споразумение за членството на Великобритания в Общността. Това обяви правителствен източник, цитиран от Франс прес. Атина е изразила позицията си по време на маратона от преговори на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. "Ние поискахме единодушно решение, че до 6 март ( запланувана е среща на върха между ЕС и Турция) нито една държава няма да затвори границата си едностранно...ако (решението) не бъде взето, гръцкото правителство няма да одобри заключителния текст" от така наречената среща на върха "Брекзит", добави източникът пред осведомителната агенция, цитирана от нюз.бг. Кореспондент на БиБиСи отбеляза, че се носят слухове, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е "заплашил с вето споразумението за Великобритания, ако има някакви опити за изолиране на Гърция" във връзка с мигрантската криза.


Миналата седмица ЕС даде три месеца на Атина да подобри охраната по границата си или ще бъде извадена от Шенгенската зона за две години. По-рано Австрия обяви, че ще приеме до 80 бежанци на ден и ще допуска през страната да преминават до 3200 мигранти на денонощие. "Ако Австрия затвори границите си, ще има домино ефект към нас", смята гръцкият правителствен източник. "Ангела Меркел обеща, че позицията на Германия няма да се промени до 6 март. Искаме останалите страни членки да направят същото", добави официалният представител.


По-рано днес в рамките на срещата на върха на ЕС се проведе тристранна среща на лидерите на Гърция, Германия и Франция. Малко по-късно говорител на гръцкото правителството потвърди пред БиБиСи, че Ципрас търси подкрепа от британския премиер Дейвид Камерън по миграционните казуси, но отхвърли, че гръцкият лидер е заплашвал с вето. Ципрас ще има глобален подход към заключенията от срещата. Ако трябва да покаже подкрепа за Камерън, той иска да види подкрепа щом стане въпрос и за миграцията, добави говорителят.