Лидерите на ЕС единни за запазването на Шенген

Съюзът ще проведе нова среща на високо равнище за миграцията с Турция в началото на март

Италианският премиер Матео Ренци предупреди лидерите на източноевропейските държави, че може да получат по-малко средства от ЕС за развитие, ако не помагат в кризата с бежанците. Това разказаха участници в срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс, цитирана от медиапул. бг. Унгария, Полша, Словакия и Чехия са сред най-твърдите противници на плановете на ЕС за прехвърляне на търсещите убежище от Южна Европа в останалите държави от съюза, напомня Ройтерс. "Миграционната криза е общ проблем за всички страни от ЕС. Ако вие не покажете солидарност, страните, които внасят най-много в бюджета на ЕС, може да покажат по-малко солидарност към вас", е заявил Ренци на своите колеги на вечерята в Брюксел, която продължила до ранните часове на петъчния ден. Италианският премиер заплашил източноевропейските държави с намаляване на средствата за развитие, които се отпускат за техните най-бедни райони. Около една трета от седемгодишния бюджет на ЕС на стойност един трилион евро се заделя за проекти в по-бедни, предимно бивши комунистически държави и региони на блока, чрез така наречените "структурни фондове", отбелязва Ройтерс.


Преговорите за следващия седемгодишен бюджет ще започнат тази година. Италия е третият най-голям вносител в бюджета на ЕС след Германия и Франция. Тъй като разходите за подслоняване на търсещите убежище нарастват, страните, които са приели повечето от тях, призовават за по-голяма помощ от бюджета на ЕС, посочва агенцията. Холандия, която е ротационен председател на съюза, предложи част от сегашните средства в структурните фондове да бъдат пренасочени за справяне с миграционната криза, припомня Ройтерс.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач определи като шантаж заплахата на Италия. Пред националната информационна агенция МТИ Ковач потвърди отдавна застъпваната от Унгария позиция, че в Европа няма място за въведената от Брюксел квотна система за разпределение на бежанците. Той добави, че сегашната миграционна политика на ЕС се е провалила, понеже е невъзможно да бъде приложена. В края на краищата италианската заплаха (или дори намек за нея) не стана част от приетия от европейските лидери документ по бежанската тема.

 

Лидерите на ЕС поискаха повече усилия за спасяването на Шенген


Лидерите на ЕС призоваха на срещата си в Брюксел да се пресекат бързо миграционните потоци, да се защитят външните граници на ЕС и да се запази целостта на Шенгенското пространство. Европейският съвет приветства решението на НАТО да съдейства при разузнаването, наблюдението и контрола над незаконното прекосяване на Егейско море, като призовава всички държави от пакта активно да подкрепят тази мярка. ЕС и Фронтекс следва тясно да си сътрудничи с НАТО, пише в решенията на Европейския съвет. Потоците от мигранти, пристигащи в Гърция от Турция, остават твърде големи. Необходимо е да се постигне значително и трайно намаляване на броя на хората, които преминават незаконно от Турция в ЕС. За това са необходими по-нататъшни решителни усилия и от турска страна, се посочва в текста.

Следва да продължи предоставянето на хуманитарна помощ за сирийските бежанци и за съседните на Сирия страни. Постоянните потоци от незаконни мигранти по маршрута през Западните Балкани будят сериозно безпокойство, което налага допълнителни съгласувани действия и слагане край на подхода на масово пропускане и на некоординирани мерки по този маршрут. Важно е да следим за възможни промени на положението, свързани с други маршрути, така че да бъдем в състояние да предприемем бързи и съгласувани действия, заявяват европейските държавни и правителствени ръководители. Важно е да възстановим по съгласуван начин нормалното действието на Шенгенското пространство, с пълна подкрепа за държавите, изправени пред трудни обстоятелства. Необходимо е да възстановим състоянието, в което всички държави от Шенген прилагат изцяло граничния кодекс и отказват влизането на мигранти, които не отговарят на условията или които не са подали молба за убежище, въпреки че са имали възможност за това.


Европейският съвет настоява да бъде ускорена работата по обособяването на европейска гранична полиция, като изразява очакването да бъде постигнато споразумение до края на юни.
Европейският съвет приканва Европейската инвестиционна банка в кратки срокове да разработи идеи за начините, по които може да допринесе за реакцията на ЕС по миграционната криза. Темата за миграцията ще залегне в дневния ред и на следващото заседание на държавните и правителствените ръководители на ЕС през март.

 

Нова среща заради отсъствието на Турция

 

Европейският съюз ще проведе и нова среща на високо равнище с Турция по въпросите на миграцията в началото на март, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден на срещата на високо равнище в Брюксел, предаде ТАСС. Европейски официален представител каза, че срещата е предвидена на 5 март, съобщава Ройтерс. Турският премиер Ахмет Давутоглу трябваше да пристигне в Брюксел в четвъртък, но визитата бе отложена заради терористичното нападение в Анкара предишния ден, припомня агенцията. Доналд Туск каза, че страните от ЕС са потвърдили пред Турция своя ангажимент относно миграцията в рамките на съвместния план за действие. "Нашият план за действие е приоритетен. Длъжни сме да направим всичко възможно за неговата успешна реализация", каза Туск, цитиран от ТАСС. Германският канцлер Ангела Меркел също посочи, че реализацията на плана ЕС-Турция за преодоляване на миграционната криза остава приоритетен.


Вишеградската четворка подължава да настоява за План Б


Четири източноевропейски членки на ЕС - Полша, Унгария, Словакия и Чехия, предложиха "план Б", който предвижда ограждане на Гърция, за да бъдат спрени мигрантите по пътя им през Македония и България към останалите държави от ЕС на север и на запад, отбелязва Ройтерс. Този план не се прие добре в Брюксел и Берлин, посочва агенцията. Четирите източноевропейски държави, които са силно против германското предложение за разпределяне на бежанците в ЕС, побързаха да представят предложението си като друга част от стратегията на ЕС, а не като алтернатива на търсенето на ефективна сделка с Турция, посочва Ройтерс.

Гърция и Турция трябва да изпълняват поетите задължения за възпиране на нелегалната миграция, иначе охраната на Шенгенската зона трябва да се осъществява на границите на Македония и България. Това заяви снощи пред журналисти премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, който участва в срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. Гърция и Турция трябва да изпълняват задълженията, поети пред партньорите, иначе надали ще успеем да преодолеем миграционната криза, подчерта Соботка. Това не е мнение само на Чехия, допълни той. Соботка напомни, че в понеделник в Прага правителствените лидери на страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) се изказаха за създаване на линия за възпиране на мигрантите на гръцко-македонската и гръцко-българската граница. За резултата от тази среща премиерът на Чехия е информирал гръцкия си колега Алексис Ципрас, с когото се е срещнал в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел.

Ние сме критично настроени към това как Гърция функционира в шенгенската система. Европейската комисия - също. Бихме искали Гърция да отстрани всички недостатъци, които й посочи Еврокомисията, подчерта Соботка. Според него, в противен случай на ЕС не му остава друг вариант, освен да се съгласи с фактическо преместване на външните граници на Шенгенското пространство северно от Гърция.


Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който също участва в срещата на върха в Брюксел, каза, че Гърция не показва до момента способност ефективно да охранява южната граница на Шенгенското пространство. "Ако през март стане ясно, че нищо не се е променило, е необходимо да обмислим втори вариант" за защита на Шенген от наплива на мигранти, каза Фицо. Според него такъв вариант е укрепване на границите на Македония и България. Роберт Фицо посочи, че този вариант трябва да бъде приет от целия ЕС, а не само от Вишеградската четворка. Братислава е готова да изпрати 300 полицаи за защита на новите шенгенски граници. Според Фицо България, Македония, Хърватия и Словения са склонни да приемат "втория, резервен вариант" за охрана на Шенгенското пространство от нелегална миграция.