Цветан Цветанов оглави вътрешната комисия на парламента

Политика

19-02-2016, 13:25

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предлагат Цветанов да оглави вътрешната комисия в НС

А Валентин Радев - временна анкетна комисия за евентуални вмешателства на Русия и Турция

Със 145 гласа Народното събрание избра Цветан Цветанов за председател на парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност. "Няма да го подкрепя, за да се подчиня на партийната дисциплина. Но иначе - г-н Цветанов е подходяща кандидатура поради личните си качества, защото явно ги има - издигнал се е от редови служител до министър. И втори мотив - отговорността за това, което се случва в сектора, трябва да си бъде на ГЕРБ", заяви доскорошният шеф на комисията - зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов, който подаде оставка от поста заради излизането на партията му в опозиция.


Със 126 гласа Народното събрание прие да се създаде комисия, която да провери фактите около твърденията за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на Република България. Председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ ще оглави временната анкетна комисия за Русия и Турция. В продължение на 2 месеца 16 депутати - по двама от всяка парламентарна група, ще се запознават с цялата налична информация в МВР, Външно и службите за сигурност. Всъщност от Реформаторския блок не са сигурни дали ще участват, понеже не им приели предложения за още точки в решението. Така че на този етап членовете са 14, с опция да се увеличат с двама.


"Комисията е ясен знак към всички, които са се намесвали. Тя ще е обеца на ухото за всеки, който си мисли, че България е разграден двор. 25 години темата за намеса не е обсъждана сериозно", обърна внимание съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО - зам.-шефът на парламента Красимир Каракачанов. "А кой може да каже от коя точка почват вътрешните ни работи? Какъв е периметърът на намесата? Кои са ни външните работи и кои са ни вътрешните?", поинтересува се депутатът от БСП Валери Жаблянов.