Вотът на недоверие към правителството не мина

Мнозинството препотвърди политиката на реформи, коментира след гласуването Москов

Очаквано първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2 не успя да свали правителството. БСП и ДПС поискаха оставката на управляващите заради водената здравна политика. В подкрепа на вота на недоверие гласуваха 80 народни представители, против него - 130, а петима депутати се въздържаха. Правителството получи подкрепата на ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, БСП, ДПС и Атака (9 депутати) гласуваха против кабинета, а от БДЦ се въздържаха. Трима независими народни представители бяха "за" вота, други трима - "против". Вотът бе внесен от 69 народни избраници от БСП, ДПС и двама независими депутати. 121 гласа бяха необходими, за да е успешен вотът на недоверие.

 

Обвинения, нападки и напрежение в парламента белязаха дебатите по вота на недоверие към политиките на здравния министър Петър Москов. От опозицията остро го разкритикуваха за разделянето на пакетите, по които Здравната каса заплаща, за пръстовите идентификатори, с които предстои да влизаме в болници и в аптеки, за сливането на болници, както и за скандала с ваксините. Здравният министър увери веднага след обсъжданията, че е спокоен и не е чул нищо съществено като аргумент срещу водените от него политики.

 

В пленарната зала за гласуването днес дойдоха "виновникът" - здравния министър Петър Москов и повечето от колегите му в правителството, начело с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Мнозинството препотвърди политиката на реформи, коментира след гласуването Москов. Той бе категоричен, че промяна в политиката не трябва да има, а само усъвършенстване. Малко повече лекарства на по-ниска цена, с по-малко доплащане, да е ясно каква инфраструктура отговаря на нуждите на пациентите, обясни той. "По-лесно е да си крив, отколкото да си прав", коментира вота Москов.