Няма споразумение още между Великобритания и страните от ЕС за промяна в правилата

Свят

19-02-2016, 07:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес преговорите в Брюксел продължават

Имаме напредък, но още нищо не е решено. Това заяви председателят на европейския съвет Доналд Туск тази нощ в контекста на преговорите на срещата на върха за оставането на Великобритания в евросъюза, съобщи bTV.
Преговорите продължиха и през нощта. Част от европейските партньори оказват сериозна опозиция. Полша, Чехия, Словакия и Унгария твърдо не приемат условието на Великобритания за ограничаване на социалните придовки за чужденци.
Все още не е ясно и ако това бъде прието за колко време ще бъдат ограничени. Говори се за 3 или 7 години ограничения. Според информация на bTV британският премиер Дейвид Камерън е поискал цели 13 години.
Франция също не отстъпва за искането една страна сама да има правото да променя програмата на Европейския съвет, ако не е доволна от решенията, свързани с еврозона

Държавните глави и премиери приеха заключения по другата важна тема на съвета - миграцията. Те обявиха, че засега няма значително намаляване на мигрантския поток от Турция към Гърция и призоваха Анкара да работи по-активно за изпълнение на поетите задължения. В началото на март ще има специална среща на върха Европейски съюз - Турция.
Призована беше и Гърция да направи повече за овладяване на ситуацията с мигрантите, пристигащи там. От текста на заключенията става ясно, че лидерите призовават Атина да спазва шенгенските правила, които предвиждат пълен контрол на границата и отказ за достъп на лица, които нямат право.

Днес съвета ще продължава да се търси компромис между исканията на Великобритания за промени в правилата на Европейския съюз и желанията на останалите страни. След нови двустранни срещи, общата работа ще продължи с късна английска закуска.