Влизаме в топ 5 по компютърни вируси

Крими

19-02-2016, 06:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Близо 60% от компаниите са били ударени от зловреден код

Българи се нареждат в челната петица в ЕС по разпространение на компютърни вируси сред обикновените потребители, твърди софтуерната компания CENTIO Professional IT Secuirty, официален представител на ESET за България, позовавайки се на данни от Евростат, пише в. "Стандарт". Близо 28% от българите са се заразили с компютърен вирус през последната година, показва статистиката. Петото място в класацията си поделяме с малтийците, където процентите са същите. Преди са само Хърватия (41%), Унгария (36%), Португалия (33%) и Франция (29%).
Един от всеки пет жители на ЕС е ставал жертва на компютърен вирус, сочат данните. Процентът на заразените с компютърни вируси у нас е паднал почти наполовина за последните пет години - от 58% през 2010 г., до 28% в края на 2015 г. Най-сигурната страна в ЕС е Холандия - там едва 6% от интернет потребителите са били жертва на компютърна атака.
Повече от 79% от компаниите в Европа, Близкия изток и Африка са станали жертва на кибератаки през 2015 г. Рискът от пробив в корпоративните системи е провокирал огромна част от бизнеса в района, част от който е и България, да обърне внимание на сигурността. Затова 98% от фирмите в Европа, Близкия изток и Африка имат инсталирана поне една антивирусна програма. Далеч по-пренебрегната е мобилната сигурност. Едва 21% от бизнесмените ползват приложение, с което да подсигуряват мобилните телефони и таблети на служителите си.
Бизнесът определя заразяването със зловреден код като най-голямата заплаха за информационната си сигурност. Над половината анкетирани (53%) споделят, че такива проблеми са им донесли сериозни главоболия през 2015 г. При почти шест от всеки десет компании е имало инцидент със заразяване на устройство със зловреден код (59%), показва статистиката. Социалното инженерство, измамите и фишингът са вторият основен фактор, притесняващ бизнеса (48%).
Антивирусните решения са най-предпочитани от бизнеса (91%), когато защитава компютърните си мрежи. Те са следвани от други две проактивни системи - защитна стена (85%) и бекъп или запазване на резервно копие на данните (77%).