Юнкер: През този мандат България ще излезе от механизма за проверка (обновена и видео)

Политика

18-02-2016, 17:06

Снимка:

Пресцентър Министерски съвет

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Европейската комисия направи това изявление пред представители на медиите, отразяващи заседанието на ЕС

Винаги съм казвал, дори в предизборната кампания (и държа на обещанията си), че по време на мандата на Комисията България ще излезе от механизма (на проверка - б.р.). Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред представители на медиите, отразяващи заседанието на Европейския съвет. "Имаше доклади, те казват каквото казват, но аз съм убеден че премиерът, моят приятел Бойко, ще направи всичко, за да отговори на очакванията. Убеден съм, че ще го направи. Така че ще бъде направено", допълни той.

 




"По време на този мандат България ще излезе от механизма за проверка. Никога не е имало българо-румънска двойка. Всички държави ще бъдат третирани по отделно. Убеден съм, че премиерът и неговото правителство ще направят всичко, за да бъде взето решението по време на мандата на тази Комисия. То (решението) ще бъде взето. Защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен", каза Юнкер.


Запитан от кореспондента на БНР в Брюксел дали България ще успее да приключи мониторинга за корупцията едновременно с Румъния, Борисов изразява съжаление, че се оказало, че около една година ние не сме готвили закони. Той отчита това като голяма слабост на българското правителство. Бойко Борисов признава, че възлага огромни надежди на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Борисов искал февруари да се приключи със закона за тероризма, Наказателния кодекс, НПК, Закона за съдебната власт, но се оказало, че не са готови. В момента се пишели пет изключително важни закона.   


"За хубаво или за лошо ние с Румъния сме съседи, както и за Шенген, така и по съответния мониторингов доклад за сътрудничество", коментира Бойко Борисов. Той очаква до десетина дни или най-късно до края на март от Европейската комисия да бъдат препратени наблюдаващи прокурори, които да помогнат по механизма за сътрудничество. Борисов изразява надеждата си до средата на годината да бъде задвижено с пълна сила всичко, което е необходимо. По думите му Юнкер вярвал на това, което страната ни ще направи.