Тече решаваща лидерска среща за оставането на Великобритания в ЕС

Свят

18-02-2016, 16:51

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Намираме се насред много трудни и чувствителни дискусии по британския въпрос, каза председателят на съвета

На срещата на европейските лидери, която започва днес, ще стане ясно дали Великобритания ще остане в ЕС. Това заяви председателят на Европейският съвет Доналд Туск, цитиран от АФП, при влизането си на заседанието на институцията, която ръководи, предаде БГНЕС. "Намираме се насред много трудни и чувствителни дискусии по британския въпрос. Едно нещо е ясно – това е решаваща среща", заяви Туск пред репортери в Брюксел. По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е убеден, че лидерите от ЕС ще постигнат споразумение за реформи, за да запазят Великобритания в блока на решаващата среща на върха по-късно днес.


"Силно уверен съм, че ще имаме сделка по време на днешното заседание на Европейския съвет. Ние трябва да обсъдим определен брой въпроси", каза Юнкер на пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. "Все още няма никаква гаранция, че ще постигнем споразумение", заяви вчера Туск, който председателства срещата между европейските премиери. "Има различия по някои политически въпроси и съм наясно, че ще е трудно да ги преодолеем. Заради това призовавам да бъдем конструктивни", допълни той.


Британското правителство иска по-голяма пазарна конкурентоспособност на ЕС, повече власт на националните парламенти, повече права на страните извън Еврозоната, както и временно спиране на социалните плащания за мигранти от други европейски страни, които работят на Острова. Вчера страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия, Чехия) обявиха общата си позиция против предложените реформи, като проблемът е най-вече в спирането на социалните плащания, което засяга много техни граждани във Великобритания. Предложенията на Великобритания за промени в общите правила предшестват референдум за оставане в Съюза, който ще бъде проведен на Острова най-вероятно тази година.