Година условно за телефонна измама получиха мъж и жена

Крими

18-02-2016, 11:40

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ралица и Паскал са от Павликени, но измамили баба от Велико Търново

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 21-годишни мъж и жена  от Павликени са осъдени на по една година лишаване от свобода за извършена от тях телефонна измама. На основание чл.66, ал.1 от НК наказанието е  отложено с изпитателен срок от четири  години. Двамата са осъдени да заплатят  солидарно  на пострадалата сумата 700 лева, представляваща имуществени вреди в резултат на престъплението.

Съдът призна  подсъдимите Ралица А. и Паскал П. за виновни за това, че на 14.11.2014 г., след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, въвели и поддържали заблуждение в жена от В. Търново, че дава сумата от 900 лева назаем на внукът си Иво и с това й причинили имотна вреда.

Двамата обвиняеми живеят в гр. Павликени. На 14.11.2014г. решили да  извършват измами по телефона, като Паскал набирал от мобилния си телефон произволни стационарни номера в гр. В.Търново и се представял за внук на възрастни хора. Така около 17:45 часа позвънил на стационарния номер на пострадалата И. Г., като й обяснил, че се обажда внукът й Иво, на когото му трябват пари. Не обяснил за какво са му нужни, но  й дал телефон за връзка. Жената  набрала посоченият номер и Паскал този път се  представил като куриерска фирма, като   й казал, че ще изпрати човек, който да вземе парите от нея, за да ги предаде на внукът й. Поискал сумата от 1400 лева, но пострадалата имала само  900 лева. Същата била инструктирана да постави парите в стар вестник и плик, като прибави бележка “Давам 900 лева на Николинка Върбанова в аванс“, след което  да изчака куриера -“Николинка Върбанова“, за да ги предаде.  Жената сама посочила адреса си във В. Търново, на който малко по-късно Ралица дошла  и  взела  плика със сумата от 900 лева. Ден след това, пострадалата  разбрала, че е измамена и подала жалба в РУ В.Търново.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд В. Търново.