Пълно единодушие в НС: Армията ще помага за охрана на границата

Срокът за предложения преди второто четене се съкращава на три дни, решиха депутатите

Парламентът прие единодушно на първо четене промяна в Закона за отбраната, с която се дава възможност армията да се включи в охраната на границата срещу нелегалната миграция. Със 156 гласа "за" и без въздържали се парламентът одобри на първо четене предложените от парламентарната група на ГЕРБ промени. Текстът предвижда да бъде разрешено на военните да вземат участие в охраната на границите от наплива на бежанци.


По думите на Валентин Радев, заместник-председател на Комисията по отбрана в парламента, за по-активната роля на въоръжените сили е настоял и премиерът, подкрепен от Министерския съвет. "МВР прави необходимото за защита на границите и за справяне с този миграционен натиск, но се нуждае от помощ от други държавни органи. Въоржените сили на Република България имат възможности, с които биха могли да подпомогнат този процес. С този законопроект всъщност предлагаме разширяване на тези дейности в мирно време", аргументира се Радев.


Росен Петров от партия "България без цензура" обобщи защо са необходими спешните промени:"По данни на ООН, в близките години се очаква около 30 млн. души да се насочат към Европа, а основният поток от тях може да мине и през т.нар. "Балкански път". Предложените поправки в Закона за въоръжените сили са наложителни. МВР в момента не е в състояние да осигури достатъчно охрана на нашите национални граници". Парламентът одобри предложението на независимия депутат Велизар Енчев да бъде съкратен на три дни срокът за предложения преди второто четене. Той настоя и за дебат при какви случаи армията ще може да използва оръжие и сила на границите ни, като това става с решение на началника на Генералния щаб.