Гръцките фермери плашат с блокада до Великден

Безобразие, преките загуби са от порядъка на 300-400 000 евро на ден, каза Московски

Продължава двойната блокада на българо-гръцката граница. Единственият вариант за българските шофьори да се приберат е като минат през Македония. Българските превозвачи са категорични, че докато гърците не премахнат блокадата, те няма да отстъпят. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви пред БНТ, че е солидарен с протеста на нашите превозвачи. След нарушената договорка за осигуряване на коридор през гръцката граница българските шофьори вече не вярват на обещанията на гръцките фермери. Затова са категорични, че няма да позволят отварянето на границата докато гръцките фермери не вдигнат изцяло блокадата. Според фермерите е възможно пунктовете да останат затворени дори до Великден. Посъветваха българските граждани да не пътуват за Гърция по суша.


"Ще издържим колкото е нужно, за да разберат, че има и отсреща хора, които ги търпяха повече от месец. Отстояваме докрай нашите искания", каза Веселин Дангов, български превозвач. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че е солидарен с исканията на нашите шофьори. Все още нямаме отговор от Европейската комисия по въпроса за свободно преминаване, но според него европейските власти скоро ще бъдат принудени да отговорят заради многото чужди ТИР-ове, блокирани между България и Гърция. "Това е безобразие. След като искат да е така, тогава няма да има граници, който иска да ходи в Гърция на туризъм да си измисля други маршрути. Тези три пункта са затворени. Загубите са огромни. Преките загуби са от порядъка на 300-400 000 евро на ден. Косвените загуби са огромни и за икономиката. Щетите са огромни", каза Московски. Вчера министър Московски се срещна с представители на гръцките власти и протестиращите фермери, но разговорите не приключиха успешно. Преговорите за вдигането на блокадата продължават.


Граничните пунктове "Кулата" и "Капитан Петко войвода" са затворени. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Фокус по-рано тази сутрин Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той обясни, че в 09:00 часа българските превозвачи ще блокират "Маказа" и "Илинден", а пунктът "Златоград" остава отворен до утре в 09:00 часа. Арабаджиев обясни, че близо 2000 автомобила са блокирани на границата. По думите му, от вчера е започнало спирането на камионите, които преминават през Дунав мост и пътуват към "Кулата". "Утре от 09:00 часа ще бъде затворен и "Златоград". Отлагаме до утре, за да могат нашите сънародници да се приберат в страната. Четвърта седмица продължават блокадите на българо-гръцката граница. Нашите превозвачи играят на тото дали ще бъде отворена границата, или няма да бъде. В тази връзка преценихме, че повече не можем да издържаме", обясни Арабаджиев.


Той допълни, че по малките фирми, които имат бизнес в Гърция с Италия, Испания и ползват тази дестинация, са обречени на фалит. "Ние сме информирали нашите членове, които участват в контрапротеста, да бъдат спокойни, толерантни, да не влизат в спорове и да не допускат ескалация на напрежението. Нямахме друг избор, бяхме притиснати до стената. Ние очакваме гръцкото правителство да влезе в ролята си и да покаже, че има гръцка държава", посочи Йордан Арабджиев.


"Българските превозвачи ще протестират, докато се намери трайно и генерално решение на гръцките блокади. Българският автомобилен бранш не може да търпи повече подигравките на гръцките фермери". Това каза Арабаджиев пред Дарик.