"Война и мир" стана бестселър в Англия

Арт и Стил

18-02-2016, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Хари Потър и прокълнатото дете" влезе в класацията с бестселърите само ден след началото на предварителните продажби

За първи път в историята си великият роман на Лев Толстой "Война и мир" стана бестселър и във Великобритания. Интересът към руската класика е в епогея си около новата му екранизация като минисериал по Би Би Си. Излъчването на шестте епизода започна през януари. Би Би Си дори я обяви за най-хубавата книга, писана някога.
Режисьор на поредицата е носителят на БАФТА Том Харпър. Ролята на Пиер Безухов е поверена на младия американски актьор Пол Дейно ("Ще се лее кръв", 2007). Наташа Ростова се изпълнява от Лили Джеймс ("Имението Даунтън" и "Пепеляшка").
Според социологическата служба YouGov само 4% от британците са чели вечния руски роман, а 14% искат много да го направят. По данни на международната маркетингова агенция "Nielsen BookScan" само миналата седмица са купени почти 3600 копия от романа. Така книгата за първи път влиза в топ 50 на най-четените книги на Острова. "Съдейки по последните продажби, много хора най-накрая са прибавили класиката в своята библиотека, както и в списъка си от книги, които задължително трябва да прочетат", заяви Джоузеф Нобс, представител на верига книжарници.
Преди по-малко от седмица "Хари Потър и прокълнатото дете" влезе в класацията с бестселърите на интернет книжарницата "Амазон" само ден след началото на предварителните продажби. От книгите на Роулинг са продадени над 450 милиона броя по света, като са преведени на 78 езика. Филмите по тях донесоха повече от 7 милиарда щатски долара приходи.