30 млрд. евро годишно са нужни в ЕС за разрешаване на проблема с бежанците

Европа трябва да бъде единна относно решаването на проблема с мигрантите

Такива данни от изследване на института Майнхайм  бяха представени по време на срещата на представители на националните парламенти с представители на Европейската комисия в Брюксел. Във форума участие взеха зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев, зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова и депутатът от бюджетна комисия Евгения Ангелова. Делегатите за пореден път се обединиха около идеята, че Европа трябва да бъде единна относно решаването на проблема с мигрантите. Европейската солидарност е ключова за решаване на проблема с бежанците, посочи зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

„В България средства за разрешаване на проблема с бежанците и успешната им интеграция у нас могат да се използват от европейските фондове, какъвто е Европейския социален фонд. Не е добре приемането на политика на дългове, при които държавите- членки на Европейския съюз (ЕС) натрупват задължения, за да финансират разрешаването на ситуацията с бежанската криза“, коментира Светлана Ангелова. 

По време на срещата беше обсъден проблема с гарантирането на размера на депозитите в банките. По думите на Димитър Главчев този въпрос е особено актуален у нас във връзка със случая "КТБ". По време на форума бе дискутирано дали Европа да променя регламентите за гарантираните депозити в банките с цел по-голяма сигурност за европейските граждани. Беше обсъден и въпроса с евентуално членство на България в бъдещ Банков съюз на ЕС, в който могат да членуват и държави, които не са влезли в Еврозоната, каквато е България.