Гърция готова да отвори границата, нашите протестъри: капан е

Общество

17-02-2016, 14:08

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безсрочна блокада на всички гранични пунктове между България и Гърция (обновена)

Московски твърдо стои зад българските превозвачи, договаря среща с областния на Серес

Твърдо заставам зад българските превозвачи и подкрепям всички техни действия. Това каза министърът на транспорта, информационните съобщения и технологиите Ивайло Московски във връзка със ситуацията по българо-гръцката граница, предаде Фокус. "Вчера вицепремиерът Меглена Кунева е докладвала като извънредна точка на Съвета по европейски въпроси ситуацията. Отново са обсъдили мерки, които ЕК би могла да наложи. Вероятно, по-късно следобед ще тръгна, в зависимост от това как се развиват нещата, към момента гръцката страна заяви, че има готовност да отворят границата, дори и за по-голям период от време - за 48 часа. В случая превозвачи искат гаранция, че ежедневно ще се спазва каквото договорихме предния път и няма пак да се затварят граници изцяло", обясни транспортният министър. "Може би ще се наложи да пътувам пак, уговаря се в момента среща с областния управител на Серес, на място ще преценим какво може да се направи", поясни Московски.


Транспортният министър уточни, че оправдава контрапротеста на българските превозвачи. На въпрос дали ще се търси сметка на българските шофьори, Московски каза: "Каква сметка да им търся, напротив твърдо заставам зад тях и подкрепям всички техни действия". Във връзка с това на колко се оценяват загубите от блокадата по границата, Московски обясни, че няма точна справка. На въпрос на каква стойност е се изразяват претенциите ни, Московски заяви: "След като направим изчисление за загубите, ще може да се говори". Министърът поясни, че през 2010 г. отново заради блокада загубите са били в размер на 10 млн. евро. "Ако предполагаме, че ситуацията е същата, вероятно ще бъдат в този порядък", обясни той. Относно това дали ЕК ще глоби гръцката страна, министърът коментира: "Искрено се надявам, ще се направят абсолютно всички постъпления, които се изискват. Вече сме изпратили документи, които са достатъчни за нотифициране на наказателна процедура и ще настояваме това да се случи". Московски заяви, че се надява да има по-твърда позиция от Брюксел. Министърът добави, че към момента са затворени ГКПП "Илинден" и "Кулата". По думите му, проблемът е, че там на практика няма държава. "Ако има с кого да комуникираме и преговаряме - ок", посочи той.


Гръцки преговарящи пристигнаха преди около час при българските шофьори на ГКПП "Кулата". Те предлагат да вдигнат блокадата за два дни, за да могат да преминат всички чакащи тирове, леки коли и автобуси. Нашите контрапротестиращи обаче са против и смятат, че това е капан, съобщи "24 часа". "Няма да вдигнем нашата блокада, докато гърците не си махнат окончателно тракторите", заричат се българските шофьори, които вчера в 11:00 часа затвориха с жива верига границата.


Според говорителя на Гранична полиция Лора Любенова "до 15 часа е спряно преминаването на всички видове автомобили през ГКПП Илинден - Ексохи заради стачни действия преди гръцкия пункт. По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15 и 17 часа ще се пропускат леки коли и автобуси, а след 17 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде преустановено до 22 часа. През ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион не преминават моторни превозни средства". Останалите пунктове на българо-гръцката граница засега работят нормално. Не се знае дали това ще остане така до края на деня. Предстои Съюзът на международните превозвачи да вземе решение дали да блокира цялата граница с Гърция. Заради блокадата на граничен пункт Кулата пострадаха и пощенските услуги. От Български пощи съобщиха, че не са могли да разменят по земен път писма и колети с пощенския оператор на Гърция.