Обсъждат вота на недоверие към правителството

Политика

17-02-2016, 07:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БСП, ДПС, Кадиев и Велизар Енчев са се подписали под искането за оставка

Разискванията по първия вот на недоверие към второто правителство с премиер Бойко Борисов започват в 9 часа днес. Искането беше внесено на 11 февруари с подписите на 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Eнчев. То е за провал на политиката в сферата на здравеопазването.
Единственият депутат от ДПС, който не се е подписал под искането, е Делян Пеевски. Причината - бил в чужбина, но се очаква да е тук за гласуването на исканото недоверие следващата седмица. То може да е най-рано 24 часа след приключване на дебатите и затова ще е в петък.
За да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията няма как да събере. "Против" искането ще гласуват всички 84 депутати от ГЕРБ и 23 от Реформаторския блок, включително и тези от ДСБ, които одобряват политиката на здравния министър Петър Москов. Патриотичният фронт и АБВ също няма да подкрепят вота на недоверие.
Очаква се в началото на днешното заседание всички министри да бъдат в пленарната зала, затова и редовното заседание на правителството е насрочено за 11 часа, вместо обичайния час - 10 ч. Дебатите ще се излъчват пряко по БНТ и БНР.
Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, но надеждата е да има корекция в този сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана, с командно-административен подход, лишават се български граждани от достъп до здравеопазване, коментираха вносителите.
Има структурна бариера в лицето на т.нар. Национална здравна карта, а и друга, функционална - постановление на правителството, което ограничава финансирането на лечебните заведения, смятат от БСП и ДПС. Според тях няма как медиците да бъдат доволни и да работят спокойно, пациентите също са притеснени, проблеми има и в лекарствената политика.