Георги Костов: 15 пъти повече контрабандни цигари са задържани през 2015 г.

Най-доброто от печата

17-02-2016, 07:16

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През м. г. престъпленията са с 6300 по-малко в сравнение с 2014-а

 - Главен комисар Костов, МВР търпи доста критики за работата си. Направихте ли равносметка за 2015 г. и какво показва тя?

-През 2015 г. са извършени 107 870 криминални престъпления. През 2014 г. са 114 004. Т.е. имаме спад с близо 6300 престъпления. Нашите критици не признават повишената ефективност, а тълкуват числата като понижаване на общественото доверие в полицията и отказ на жертвите на престъпления да търсят правосъдие. Какво се промени между 2014 и 2015 г.? Нормативната база, по която работим, е една и съща и през двете години. Освен това професионалното ръководство на МВР държи на личен контрол всеки един случай. Трябва да знаем действителните нива на престъпност, за да бъдем по-резултатни. Предприемаме действия и сме безкомпромисни към всеки сигнал за недобросъвестност. Особено ако има информация за укрито престъпление. Според инспектората тези случаи са намалели драстично. Но е изключително важно да не се умаловажават и положителните примери за добре свършена работа.
- Регистрираните престъпления са по-малко, но какво е нивото на разкриваемост?
- Разкритите престъпления през 2015 г. са 42%, през 2014 г. отчетохме 37,6%, т.е. имаме ръст по този показател с 4,4%. Гоним заветната мечта всяко
второ престъпление да получи възмездие.
Но тези усилия се умаловажават, като се акцентира върху незаявяването на престъпленията. Нека боравим с абсолютни числа - през 2014 г. са разкрити 42 839 престъпления. През 2015 г. - 45 281. Това са 2442 престъпления повече, извършени от 3500 души, и те са получили възмездие.
- Как броите разкритите престъпници - с арестувани или доказани?
- Да, вярно е, че разкрито престъпление не означава влязла в сила присъда. Но предвид времетраенето на съдебния процес не е възможно да се изчака и последната инстанция. Разкрито престъпление в МВР се отчита единствено когато има постановление на прокуратурата за привличане на обвиняем. Тогава вече са събрани необходимите доказателства. При тези числа не мога да не съм удовлетворен от дейността на колегите.
- Какво показва статистиката за убийствата? През януари имаше поръчкови покушения над Александър Антов, Веселин Стоименов...
- 161 са през 2015, 162 през 2014 г. Числата са съизмерими. При разкритите - 102 през 2014, 132 през 2015. Тези 30 в повече разкрити убийства също са белег за нашата дейност. Изискват се упоритост и професионализъм за разкриването и доказването им. Освен това - тук го няма елемента “латентна престъпност”. Няма “незаявено” убийство. Поръчковите убийства са малко.
Случват се предимно през зимните месеци. И това е тенденция в годините, която никой не можа да обясни Така беше и в началото на 2015 г. - семейство Дамянови, Димитър Стоянов от Пловдив, имаше няколко такива случая.
- Напоследък се говори за бум на грабежите. Какво показват числата?
- 2326 през 2014 г., 1889 през 2015 г. Имаме повече от 12% намаление на регистрираните грабежи. Изключително рядко жертвите не заявяват това престъпление. Разкриваемостта също е повишена - 41% през 2015 г., през 2014 - 37%. При кражбите имаме спад с над 8 хил. - 48 447 през 2015 спрямо 56 575 през 2014 г. В същото време разкриваемостта тук е нараснала с 3,6%. Можем да се гордееем и с резултатите по наркотиците, където тенденциите са същите. При противодействието на тези престъпления трябва да отчетем много доброто ниво на оперативна работа.
- А кражбите на коли?
- За съжаление, не всичко е положително. Противозаконните отнемания на МПС са сериозен проблем. Има два члена от НК, по които се работи - единият е за отнемане, другият за кражба. Всъщност за обикновения човек няма значение какъв е мотивът на дееца.
Оказва се, че в различните съдебни райони в страната има различна съдебна практика за това. Нашите анализатори в годините са интерпретирали едни и същи случаи по различен начин в зависимост от съдебната практика в съответния район или как там се квалифицира това престъпление – като отнемане на МПС или кражба на МПС. И така винаги се получаваше, че по единия показател сме по-добре.
Затова въведохме посегателство върху МПС - без значение дали е квалифицирано като кражба или като отнемане
Важното за собственика е, че колата я няма. За 2015 г. посегателствата са с 230 повече от 2014 г., което е обезпокоително. Това е престъплението с най-ниска разкриваемост. Трудно се документира, контингентът е “грамотен” - функционират цели схеми, свързани с отчуждените автомобили. Има обаче лъч надежда - 272 са разкритите през 2014, 358 през 2015 г. Обективно за цялата година сме регистрирали 80 повече разкрити престъпления. Показателите ни се повишаваха през годината, но от второто шестмесечие. Числата бяха други в средата на 2015 г. и успяхме да наваксаме. За януари 2016 г. са откраднати 267 автомобила при 363 през същия месец на 2014 г. Ако задържим нивото, ще бъде много добре.
- Икономическата престъпност е сред приоритетите на МВР. Колко са задържаните контрабандни цигари например през 2015 г.?
- 15 пъти повече от 2014 г. И това са числа, които могат да бъдат проверени с данни от Министерството на финансите и неправителствени организации. Отчита се незапомнен спад на потреблението на контрабандни цигари в страната.
- ГДБОП е работила по 402 престъпни групи през 2015 г. Това не е ли много голямо число?
-Да, някои казват “нали я нямаше организираната престъпност”. Но тя вече не е в оня вид от времената на ВИС, СИК и останалите силови групировки. Организираните престъпни групи вече са в по-малък състав, до 10 души, имат строга йерархия. И ако си мислим, че са 20 или 30, то се заблуждаваме. Надявам се колегите да вдигнат цифрата от 402 до 800 през тази година.
1937 участници са обезпечени през годината от служителите на ДБОП
Реализациите са 54. И то, при положение че службата заработи ефективно в МВР през втората половина на 2015 г. Работим в синхрон с прокуратурата, имаме коректни партньорски отношения с ДАНС, митниците и НАП. Центърът, който изградихме в ГДБОП за противодействие на контрабандата, е ясен белег за това.
- Често се изказват мнения, че има много полицаи в България. Какво показват сметките?
- 22 хил. са служителите с полицейски правомощия, 6 хил. са граничарите. 7 хил. са пожарникарите. Техният труд е достатъчно значим, но не е коректно да ги прибавяме към служителите с полицейски правомощия, защото те нямат такива по закон. 45 хил. са служителите в МВР, но тези, които противодействат на престъпността, са 22 хил. Много от партньорските страни, когато говорят за полиция, разбират превенция - това е приоритет на Охранителна полиция и предоставят данни за нейната численост. Оперативните работници са цивилни, те осъществяват превенция, но тя е генерална. Разследващите полицаи са юристи. Изчислявал съм, че нашата полиция е 5 пъти по-малко от полицията, която има в Париж например. Жандармерията никъде не е част от МВР. И като вземем предвид всичко това, реално излиза, че имаме един изключително ограничен ресурс за противодействие на заплахите за сигурността. Продължават спекулациите с числото от 45 хил. служители на МВР, като се включват и заетите в дейности като предоставяне на услуги за гражданите.
- Миграционният натиск не разсейва ли силите на полицаите?
- Това разсейване на силите е още един повод за гордост от постигнатите резултати. Ако нямаше засилен миграционен натиск, резултатите щяха да бъдат впечатляващи. Сега са отлични. По отношение на противодействието на нелегалната миграция - проявяваме еднаква активност на вход, на изход и във вътрешността на страната. Никой от западните ни партньори не подценява ролята на българската полиция в охраната на външната граница на ЕС. Неслучайно мигрантите предпочитат да преминават през Гърция, въпреки че естественият път, чисто географски свързан с по-малко рискове, би бил през България.
- Задържате ли опасни мигранти, които са свързани с ИДИЛ, както случая от понеделник?
- За миналата седмица - по границата с Турция имаме трима сирийци с немски документи, влизат през ГКПП "Капитан Петко войвода" легално и впоследствие се опитват да напуснат през зелена граница. Задържани са от Гранична полиция. Отново миналата седмица - непълнолетен убиец от Кърджали - задържан. Французи от арабски произход, опитали да напуснат пред турската граница, потенциални бойци на ИДИЛ, са задържани и вече екстрадирани във Франция. И всички тези случаи са „на изход“, където по презумпция се смята, че бдителността е занижена.
- Кои са най-натоварените дирекции в страната и къде е най-спокойно?
- В Бургас е най-натоварено, следват Варна и Добрич. Това са трите морски дирекции. През лятото престъпният контингент е там. Тук не споменавам СДВР, която е изключително специфична и не може да бъде съпоставяна по показатели с останалите териториални дирекции. Следват Монтана, Враца и Плевен. После са Благоевград и Хасково - гранични дирекции. Най-спокойно е в Кърджали, Смолян, Пазарджик и Силистра. Натовареността на Кърджали е 4 пъти по-малка от Бургас. Ако успеем да убедим обществото в необходимостта да бъде преразгледан щатът на служителите, които противодействат на престъпността, ще бъде една от големите ни победи. В дирекцията в Смолян например има 700 регистрирани престъпления през 2015 г. В Слънчев бряг, където има районно полицейско управление, са 3 хил. Има очевидни диспропорции, по които ще работим.
CV
Роден през 1967 г. в град Хасково
Завършил е Висшия технически университет в София, инженер
Започва работа в МВР през 1993 година като разузнавач в столичното 9-о РУ
От 1998 г. е началник група “Тежки престъпления”,
От 2009 до 2010 г. е началник сектор “Криминална полиция” в Девето РУ - София.
От 2011 е директор на ОДМВР - Благоевград.
От 1.08.2014 г. - директор на ОДМВР - Бургас.
На 12 ноември 2014 г. е назначен за заместник главен секретар на МВР
С указ на президента от 11 март 2015 г. е назначен за главен секретар на МВР