Стотици българи са заложници на поредната гръцка блокада

Общество

14-02-2016, 12:20

Снимка:

bnt.bg, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Близо 200 български коли бяха спрени в село Промахонас

Близо 200 български коли попаднаха в среднощна блокада в Гърция. Десетки наши сънародници са се озовали в капан в гръцкото село Промахонас заради стачката на гръцките фермери, съобщи Нова тв
„Всички седяхме, свиркахме, никой не ни обръщаше никакво внимание и полицаите седяха безучастно. Гръцките коли ги пускаха в посока Серес, българските коли не ги пускаха въобще”, разказва потърпевшият Валентин Попов.
Освен гръцките коли, с предимство да преминават били и автобусите, превозващи клиенти от и за местното казино.
След няколкочасов престой, колите преминават. Гръцките фермери прекратиха блокадата в центъра на Атина. Протестът им обаче ще продължи. Под каква форма - ще бъде решено в понеделник.
Междувременно, граничният пункт "Кулата" е отворен за всички видове превозни средства от 10.30 ч. в неделя. По график блокадата за камиони трябва да бъде възстановена в 15.00 или 16.00 ч.
По информация на гръцката полиция от 10 до 15 часа и от 17 до 22 часа пътят към граничен пункт „Илинден-Ексохи” ще бъде затворен за всички превозни средства. През останалото време ще се пропускат леки коли и автобуси. Блокадата за камиони там ще падне за час в 22.00 ч. в неделя.
В нормален режим работят пунктовете „Маказа”, „Капитан Петко Войвода” и „Златоград”.