Инцидент спря Виячев от участие във финал в първия ден на младежките игри

Инцидент в третия полуфинал, в който участва провали представянето на българина

Ски-бегачът Николай Виячев записа най-предно класиране от нашите представители през първия ден на вторите зимни олимпийски младежки игри в Лилехамер, събощавa ВG Olympic. 

В дисциплина кроскънтри свободен стил той преодоля квалификациите по време и влезе сред полуфиналистите, които стартираха в три серии по 10.  Инцидент в третия полуфинал, в който участва провали представянето на българина. Един от конкурентите му от Швеция падна пред него и дори закачи клина на Виячев със щеката. За щастие до по-сериозни наранявания за нашето момче не се стигна, но пък той се забави и не успя да навакса изоставането си. Така Виячев отпадна, но заяви, че в следващите дни ще се бори за далеч по-предно класиране, като се надява късметът да бъде с него. В своя полуфинал Виячев се нареди осми и не стигна до големия финал, спечелен от южнокорееца Магнус Ким. Със сребро остана Томас Хеланд Ларсен, а бронзът бе за Лаури Манила от Финландия. В крайното подреждане Николай Виячев е 27-и от 50 стартирали.

При жените в същата дисциплина на олимпийския комплекс Биркебайнерен на старт застанаха 40 състезателки. Нашата представителка Нанси Окоро финишира на 32-ро място и така за малко не се нареди сред 30-те полуфиналистки. На практика две секунди не достигнаха на 17-годишното ни момиче да се класира за полуфиналите. Шампионка е Моа Лундгрен от Швеция.

В алпийските ски първата дисциплина бе супергигатският слалом. На олимпийската писта в Хафйел най-бърза бе Надин Фест, следвана от сънародничката си Юлия Шайб. Българката Лорита Стоименова се нареди 34-та, осем скиорки не завършиха. При мъжете в тази дисциплина шампион е Ривър Радамус(САЩ), нашият представител Георги Околски финишира 39-и от 52-ма стартирали. И двамата ни скиори възнамеряват да участват и в техничните дисциплини.