Дясната ръка на Блатер с рекордно наказание

Жером Валке е отстранен от футбола за 12 години и глобен със 100 000 швейцарски франка

Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке беше отстранен от футбола за рекордно дългия период от 12 години и глобен със 100 000 швейцарски франка. Наказанието на 55-годишният администратор е с четири години по-дълго от това, наложено на Сеп Блатер и Мишел Платини, които имат забрана да участват в свързани с футболни дейности за период от 8 години.

Решението за отстраняването на Валке е взето от Комисията по етика към ФИФА. Основните обвинения срещу бившия генерален секретар са в организиране на черна борса на билети за Мондиал 2014, нередности при продажба на рекламни и телевизионни права, както и пътувания за сметка на световната футболна централа за лични нужни.

Валке беше дясната ръка на Сеп Блатер във ФИФА. Той отговаряше за организацията на последните две световни първенства. Французинът първоначално беше отстранен за 90 дни, а след това наказанието му беше удължено с още 45 дни. От Комисията по етика искаха 9-годишно наказание за Жером Валке, но сега взеха решение да отстраняване с по-дълъг срок.

Заради подозренията в корупция Валке беше уволнен като генерален секретар на ФИФА на 13 януари. Преди това в период от няколко месеца той просто беше отстранен от длъжността си.