Зарзават и павета срещу сълзотворен газ в Атина

Свят

12-02-2016, 13:52

Снимка:

©Нова тв

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гърците ще блокират жп превоза и за два дни центъра на Атина

Хиляди фермери са на път към гръцката столица

Полицията в гръцката столица Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на фермери, които протестираха срещу предприети от правителство строги икономии, засягащи пенсиите, съобщават световни агенции. Протестиращите атакуваха сградата на земеделското министерство с камъни и домати, чушки, патладжани и други зеленчуци. Кабинетът на премиера Алексис Ципрас планира да увеличи пенсионните вноски и данъците, за да съкрати бюджетния дефицит.


Около 800 недоволни фермери от Крит влязоха в сблъсък със сили за борба с безредиците, разположени за охрана на входа на ведомството. Протестиращите счупиха прозорци на сградата с камъни преди полицията да ги отблъсне. Демонстрантите също запалиха кошчета за боклук и каквото им попадне край министерството. Някои пък използваха пожарогасители срещу полицията. Фермерите не бяха допуснати до официални представители на аграрното министерство, за да връчат исканията си. "Те се опитаха да притиснат полицията пред входа на министерство. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги спре", каза представител на силите на реда. Правителството забрани на тракторите да влязат в столицата.


По-късно днес се очаква по-голяма демонстрация срещу действията на правителството. Хиляди фермери от цяла Гърция са се насочили към столицата за двудневен протест. Международните кредитори настояват за отмяна на данъчните облекчения за земеделци и прилагане на пенсионни реформи, които ще доведат до увеличаване на месечните пенсионни вноски за самонаетите и наетите служители. Повече от две седмици земеделски асоциации блокират магистрали в страната, включително и гранично-пропускателни пунктове на границата с България. Протестите срещу пенсионната реформа обединиха адвокати, артисти, счетоводители, инженери, зъболекари, моряци и работници в казина.


Още с началото на протеста в Атина избухнаха и първите сблъсъци между протестиращи и полиция. Демонстриращите фермери започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати, предаде Нова тв. Фермерите, които бяха затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.
Сблъсъците бяха очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата.