Не смятаме да променяме режима на нашите граници

Политика

11-02-2016, 12:44

Снимка:

©topnovini.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еврокомисар проверява границите ни

Еврокомисарят по миграцията пристига утре у нас

Обяви министър Бъчварова на съвместен брифинг с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос

Към момента не смятаме да променяме режима на нашите граници. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на съвместен брифинг в Министерски съвет с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос в отговор на въпрос дали двамата са обсъждали възможността за затваряне на европейските граници заради миграционния поток, съобщи Фокус.
"Обсъждахме всички детайли от сегашната миграционна ситуация и възможните развития, които е изключително трудно да бъдат описани по-конкретно. Общо е мнението ни и се обединихме около това, че за да имаме ясна Европейска позиция, трябва да имаме общи европейски решения. Това е позиция, която сме отстоявали по всеки повод в Брюксел, нямаме различия по този въпрос", заяви Бъчварова. "Има различни мнения, но е очевидно, че те не дават резулта, който искаме да постигнем - едно добро решение за Европа", допълни министър Бъчварова.


"Осъществяваме сто процентов контрол на нашите граници с Турция и Гърция, но границата ни с Гърция е вътрешна за ЕС и там изискванията са съвсем различни. Не смятаме да променяме режима на нашите граници към момента. Контролът е най-стриктният в сравнение с останалите европейски държави. Едва ли има друга европейска страна, която да осъществява по-стриктен контрол", увери тя. "Но разбира се, не успяваме на сто процента да се справим с целия поток, затова другите ни усилия са насочени към нелегалната емиграция вътре в страната и към това да задържаме лицата, които са както във вътрешността на страната, така и на изход към Сърбия", отбеляза вътрешният министър, като допълни, че с това България дава един много добър пример в това отношение на останалите европейски страни. Бъчварова е благодарна за средствата в размер на 6,5 млн. евро, които сме получили за спешните мерки. "Това е важно за нас, помага ни и ни дава възможност да реализираме всички планове, за да защитим външните граници", посочи тя.


Бъчварова бе похвалена от еврокомисаря по миграцията Димитриос Аврамопулос за усилията й България да се превърне в стълба, който подкрепя устоите на Европа в ситуацията на предизвикателствата, пред които сме изправени. Очаква се Аврамопулос през следващия месец отново да посети България, предаде нюз.бг. Европа в момента е изправена пред предизвикателствата на миграционната криза и засилването на сигурността на нашите външни граници е от изключително значение за нас, изтъкна еврокомисарят по миграцията. Той отчете, че България носи голяма отговорност за опазване на външните граници на ЕС и това се прави при спазването на човешките права на мигрантите. "Имаме готовност да подкрепим България в тази мисия", посочи той. Еврокомисарят по миграцията приветства България за изготвения план за готовност при евентуално повишаване на миграционния натиск в посока България и Европа. "Предоставихме 91 млн. евро в рамките на Фонд "Вътрешни работи" за периода 2014-2020 г.", посочи Аврамопулос.


Еврокомисарят по миграцията предупреди, че управлението на миграционните потоци върви ръка за ръка с борбата с организираната престъпност. По думите му, каналджиите са добре организирани престъпници, които се възползват от отчаянието на хората. Европол е индикирал, че има припокриване между мрежите на каналджиите и организираните престъпни групи, които експлоатират хората и ги карат да участват в търговия със секс и с принудителен труд. "Те се превръщат в мишена и тези организирани групи се възползват от уязвимостта на някои категории мигранти, особено жени и деца", заяви той, допълвайки, че това трябва да се спре. За справяне с трансграничната престъпност трябва да се работи в тясно сътрудничество. Необходимо е да бъдем по-ефективни с обмена на разузнавателна информация и да засилим ефективността при разследванията и изправянето пред съда на този вид престъпници, предупреди Аврамопулос. Важно било България да идентифицира истинските жертви на тази организирана престъпност, полицията и съдебната система трябвало да поемат отговорност и ефективно да вършат работата.