Димитър Главчев: Стана ясно, че КТБ е на една от властите

Политика

11-02-2016, 11:51

Снимка:

©Webсafe.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветан Василев пред съда в Белград на 24 февруари

Корекцията в размерите на депозити се дължи на технически грешки, отсече Десислава Атанасова

Дълго време се насаждаше мнението, че КТБ е банка на властта. От списъка на синдиците става ясно, че е банка на една от властите.Това заяви пред БНТ Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание. "Банката е имала няколко награди за банка на годината. Не е съществен въпросът, кои са депозитанти в банката, въпросът е кои са получавали необезпечавани кредити и кой е източил банката", каза още Главчев и допълни, че КТБ фалира по време на предишното управление и органите за регулация - Банковия Надзор, трябва да кажат защо е фалирала банката. Главчев коментира, че в ГЕРБ се знае до стотинка какво се случва. Във връзка с въпроса кои депутати имат влогове в КТБ Главчев каза: "Има публичен регистър на Сметната палата, където съгласно закона за имуществото на лица, заемащи държавни постове, та трябва да регистрират имуществото си. При несъответствие на цифрите се уведомяват органите на НАП. Ако има такова несъответствие, което не е техническа грешка, се започва данъчна ревизия". Той поясни, че тези списъци, специално за физическите лица се появяват в резултат на законодателни промени, които бяха извършени от комисията по казуса КТБ. По думите му данъчна проверка е била направена и на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и на зам,-председателя Цветан Цветанов. Зам.-председателят на НС изрази надежда да стане ясна цялата истина за КТБ. "Ако бяха разкрити досиетата изцяло, нямаше да се пуска на порции информация, която да бъде контролирана", категоричен бе Главчев.


По думите му, когато се създава усещането, че институциите въобще не работят, това е идеалната среда да действат онези, които могат да действат, когато те не работят. "Виждате точно обратното - че всяка институция си върши работата в обема, в който е възможно. Разбира се, че има какво още да се желае и в тази посока работи сегашното управление", каза още Главчев. Според него основното е всяка една от институциите да си върши работата. За да се възстанови чувството за справедливост, а оттам - и за строгост, трябва Съдебна реформа, посочи той. Във връзка с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН той изрази мнение, че безспорно е най-добрата кандидатура, която може да бъде представена към момента. Относно кандидатурата на Кристалина Георгиева той бе категоричен, че не е обсъждана на партийно ниво. Главчев коментира и въпроса за вота на недоверие като припомни, че към момента няма внесен вот на недоверие в деловодството на НС. "Необходими са 48 подписа от народни представители, ако се среща трудност при събирането на тези гласове, не знам как ще съберат необходимите 121, за да бъде успешен вотът", допълни Главчев.


Корекцията в публикуваните размери на депозити в КТБ се дължи категорично на технически грешки, заяви Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ и председател на Временната парламентарна комисия за КТБ, пред Фокус. Тя добави, че няма промяна в бенефициентите на средствата, а само в размера на влоговете. "Списъкът се публикува сега, защото такива са сроковете съгласно Закона за кредитните институции, с чиято промяна ние направихме възможно осветляването на всички физически и юридически лица и политически партии с налични депозити и съответно кредити. Това стана възможно след работата на Временната парламентарна комисия за КТБ и това бяха конкретните препоръки към пленарния състав на Народното събрание. Защо е допусната подобна техническа грешка, аз не мога да кажа. Въпросът е към хората, които са изготвили въпросния списък", коментира още Атанасова.


Според нея в момента по-важното е да коментираме дали лицата са коректно вписани в тези списъци. "Считам, че размерът на депозита, който беше оповестен и в по-късни часове беше коригиран, се дължи на технически грешки, а не на умишлени такива", категорична е Атанасова. "Всички тези политически партии, които са посочени, са имали депозити и кредити в КТБ, въпросът е, че имаше корекция по отношение на размера им. Най-интересен е въпросът дали има обвързаност между политическите партии и съдебната власт да са вложители във въпросната банка", каза още депутатът. "Освен това е важно да се изясни дали и как държавни служители, съдии и прокурори, могат да си позволят такива фрапиращи суми", подчерта Атанасова.