С "Аве, Цезаре!" и червен килим откриват Берлинале 2016

Арт и Стил

11-02-2016, 10:48

Снимка:

©ЕПА/БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев и "Жалейка" на Елица Петкова са в състезателната програма "Генерация"

С прожекция на "Аве, Цезаре!" - новия филм за златния век на Холивуд на американските режисьори и сценаристи Джоел и Итън Коен, ще бъде открит 66-ият кинофестивал в Берлин, съобщиха световните информационни агенции. В комедията, която не е в конкурсната програма, участват много звезди - Джордж Клуни, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Джона Хил.


Десет важни факта за Берлинале според Дойче веле:

Амбициозно и бляскаво кино, знаменитости, партита и политика: в четвъртък започва 66-тото издание на международния филмов фестивал Берлинале. Тази година за "мечка" ще се борят и два филма на български режисьори.

Програмата
От представените му 7004 филма, екипът на тазгодишното Берлинале е подбрал 434. Става дума за всички жанрове, дължини и формати, които ще бъдат показани на общо 981 прожекции в различните секции на фестивала.

Секциите
Берлинале включва различни секции със специфичен профил: голямото световно кино се представя в секцията "Конкурсна програма", независимото кино и артхаус - в секцията "Панорама". Филми за младата публика могат да се видят в "Генерация", вълнуващи нови открития в германското кино - в "Перспектива Германско кино". Секцията "Форум на младото кино" включва експериментално кино и филми от по-малко познати страни. "Кулинарно кино" пък поднася меню, приготвено от звездни шеф-готвачи, и показва ленти на тема храна, вино и екология. Тази година секцията "Ретроспектива" хвърля поглед назад към филмовата 1966-та и повратните събития на Изток и Запад.

Българското участие
Тази година за една от "мечките" ще се състезават и два филма на българи: шестминутната анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов и пълнометражният игрален филм "Жалейка" на Елица Петкова. И двата филма са включени в секцията "Генерация" и ще се състезават за "Стъклена мечка".

Царската дисциплина
Това е "Конкурсната програма". В нея тази година се представят 23 международни продукции, 18 от които се борят за Златната и Сребърните мечки. Ще можем да видим 19 световни премиери, две от които - дебютни филми.

 

Звездите на фестивала
През 2016 година това са Трайн Дирхолм, Майкъл Балхаус, Ема Томпсън, Джъд Лоу, Юлия Йенч, Тилда Суинтън, Итън и Джоел Коен, Сюзана Бир, Изабел Юпер, Джордж Клуни, Спайк Ли, Жерар Депардийо, Даниел Брюл и много, много други.

Журито
Членовете на различните журита са общо 50, но най-важното от тях е ръководено от американската актриса и носителка на много филмови отличия Мерил Стрийп. Под нейното ръководство ще се определят главните награди на фестивала - Златната и Сребърните мечки.

Най-дългият филм
"Сянката на Шамисо" е гигантска лента с времетраене от 790 минути, която ще открие тазгодишния "Форум на младото кино". В този филм Улрике Отингер се е отправила по следите на Аделберт фон Шамисо, Джеймс Кук и други пътешественици. Тя представя едно вълнуващо пътуване, започнало в Аляска, преминаващо през Чукотка и Камчатка.

Проекти за бежанци
Само в Берлин през 2015 са били приютени близо 80 000 бежанци. Берлинале също е част от берлинската култура на гостоприемството: Берлинале предоставя на няколко млади бежанци възможността да надникнат зад кулисите на фестивала, предлага на социално слабите билети на по-ниски цени, подкрепя различни бежански инициативи и препоръчва на гостите и на фестивала да направят дарения за Центъра за лечение на жертви на изтезания.


Social Web&Social Hub
Берлинале тече не само в киносалоните. Многобройните социални канали на фестивала като Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм, Линкедин позволяват всекиму и по всяко време да хвърли поглед зад кулисите и предлагат последни новини за филмите, гостите, партитата и проявите в рамките на Берлинале.

Профилът
Берлинале е гигантски филмов маратон, но и фестивал на срещите и дискусиите. С продадените досега над 335 000 билета Берлинале е не само филмово средище, а и най-големият в света фестивал на публиката. Изкуство, звезди, блясък, партита и бизнес - всичко това накуп в Берлин в рамките на две седмици.