US Сенатът с нови санкции срещу Северна Корея

Без нито един "против" законопроектът бе приет

Сенатът на САЩ прие законопроект за нови санкции срещу Северна Корея заради ядрената й програма, състоянието на човешките права и дейностите й срещу киберсигурността, съобщиха световните агенции. Камарата на представителите прие подобен документ миналия месец, но разликите между двата текста се очаква да бъдат изгладени бързо и той да бъде изпратен на президента Барак Обама за подписване.


Сенаторите гласуваха единодушно (96 "за" и нито един "против") законопроекта, който прави задължителни повечето съществуващи вече санкции срещу всяко физическо лице или компания, помагаща на режима в Пхенян в придобиването на материали за производство на оръжия за масово поразяване, пране на пари, производство на фалшиви стоки и търговия с наркотици.


В текста се налага забрана върху доставките на луксозни стоки в КНДР и се предвиждат санкции срещу нарушителите на човешките права в страната, както и за незаконната дейност на Пхенян в киберпространството. Подкрепата за законопроекта беше толкова голяма, че двама републиканци, борещи се за президентската номинация, Тед Круз и Марко Рубио, оставиха кампаниите си, за да отидат във Вашингтон да гласуват, отбелязва Ройтерс.