Превозвачи от още 6 страни се обявяват срещу блокадите на гръцките фермери

Портфейл

11-02-2016, 07:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те ще се жалват в писма до евроинституциите

В най-скоро време се очаква организациите на превозвачите от Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Чехия и Австрия да изпратят писма до евроинституциите срещу блокадата на пътищата и граничните пунктове от страна гръцките фермери, пише в. „Монитор”.
„Половината от тировете, които чакат пред по пътищата от двете страни на границата не са български от други страни в Европа”, каза транспортният министър Ивайло Московски по време на изслушването му в ресорната комисия на парламента. Това, според него, показва, че проблемът не засяга само България и Гърция и не може да се реши единствено на двустранно ниво. До сега няма отговор на писмото, изпратено във вторник от Московски до еврокомисаря по транспорта Виолета Булц.
Министърът обясни, че за тирове продължава да е напълно блокиран ГКПП Илинден - Ексохи. За това Московски се е свързал по телефона с областния управител на Драма, но гъркът му съобщил, че не може да пристигне за разговор, защото офисът му е обграден от стачкуващите фермери.
„Имаме готовност веднага да започнем разговори и за този граничен пункт”, обяви българският транспортен министър. „Проблемът там е тесният път. Тировете трудно могат да обърнат, за да минат през Кулата или на друго място. Чакащите камиони там са около 60”, обясни още Московски.