"Асарел Медет" стана инвеститор на 2015 г.

Портфейл

11-02-2016, 00:36

Снимка:

Надежда Чипева, Капитал

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Уолтопия" получи отличието за иновативен бизнес, а производителят на автокомпоненти "Костал България" - за разширяване на производството

Минно-обогатителният комплекс "Асарел Медет" и съвместното му дружество с лекарите от общинската болница и община Панагюрище "Асарел Панагюрище здраве" са носителят на голямата награда "Инвеститор на годината" за 2015 г. на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Отличията, които бяха връчени на специална церемония в сряда вечерта, се присъждат на компании за направените от тях устойчиви инвестиции, разкриването на нови работни места и внедряването на високи технологии. В тазгодишното издание на конкурса са получени над 70 кандидатури, съобщават от БАИ.

Ръководената от Лъчезар Цоцорков (на снимката) "Асарел Медет" и "Асарел Панагюрище здраве", в която минната компания е мажоритарен акционер, получиха наградата за проекта си за медицински комплекс с 268 легла в града, в който ще бъдат заети 520 души болничен и неболничен персонал. Проектът е на стойност около 55 млн. лв., от които "Асарел Медет" ще вложи 28.3 млн. лв. През декември съвместното дружество получи сертификат за инвестиция клас А.
 
Носител на отличието за иновативен бизнес за 2015 г. е производителят на стени за катерене "Уолтопия", който през миналата година привлече нови инвеститори, които вложиха в бизнеса 11.4 млн. евро.

Германският производител на автомобилни компоненти "Костал България", който през декември откри второто си предприятие в Смолян, получи наградата в категория "Инвестиция в разширяване на бизнес". 
 
Призът за "Инвестиция в човешки капитал" получи старозагорското предприятие за производство на каучукови уплътнения за автомобилната промишленост "Стандард профил България". 
 
В категория "Инвестиция на зелено на годината" журито отличи Woodward IDS. Компанията, която e доставчик на иновативнисилови електронни системи, предимно за фотоволтаични централи и вятърни турбини, през миналата година нае складови площи в Sofia Airport Center. 
 
В тазгодишното издание на конкурса бяха връчени и три почетни награди. В категория "Успешен стартъп" беше отличена компанията "Мелиса клаймът", която произвежда устройство за енергийно ефективно управление на климатици чрез мобилно приложение. Почетната награда за "Инвестиция в сливане/придобиване" беше присъдена на американския гигант в производството на подови настилки Mohawk Industries, който през 2015 г. придоби българския производител на плочки "КАИ груп" за около 195 млн. евро. Община Костинброд получи отличието за община в България с най-много инвестиции.