Френският външен министър Лоран Фабиюс напуска поста си

Свят

10-02-2016, 15:38

Снимка:

©segabg.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Експерти прогнозират още сериозни промени в състава на кабинета идните дни

Френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди, че напуска поста си, предаде Франс прес. По-рано бе съобщено, че президентът Франсоа Оланд смята да номинира дипломата за пост в Конституционния съд на страната, най-вероятно - ръководния. Очаква се също Фабиюс да остане председател на Международната конференция на ООН по въпросите на климатичните промени.


69-годишният Фабиюс обяви, че днешното правителствено заседание му е последното и че очаква по-късно през седмицата да бъдат обявени официално рокадите в кабинета. Експерти прогнозират още сериозни промени в състава на френския кабинет идните дни, тъй като президентът Оланд се опитва да повиши рейтинга си преди президентските избори през 2017-та. Оланд среща сериозна съпротива за реформата си на Конституцията, съгласно която осъдените за тероризъм ще бъдат лишавани от гражданство. Седмица след като френският министър на правосъдието Кристиан Тобира подаде оставка в знак на несъгласие, вчера и министърът на икономиката Еманюел Макрон се разграничи от реформата.


Синът на френския външен министър Фабиюс в момента е разследван по подозрение за участие във финансови измами. По-рано френските медии съобщиха, че на мястото на Фабиюс като външен министър може да бъде назначена министърката на околната среда и енергетиката Сеголен Роаял, която е бивша съпруга на Франсоа Оланд и майка на четирите му деца.