Еврокомисарят по миграцията пристига утре у нас

Димитрис Аврамопулос ще обсъди с министър Митов блокадата на гръцката граница

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос пристига утре у нас. Това съобщи външният министър Даниел Митов, като поясни, че двамата с него ще говорят за блокадата на гръцката граница, предаде БГНЕС. Митов увери, че от самото начало на кризата сме предприели всички възможни институционални действия и по отношение на ЕК - "написали сме две писма от МВнР и транспортното министерство". "Премиерът Борисов също е разговарял с представители на ЕК, утре при нас ще бъде комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и с него ще говорим по тази тема. Евентуално след предприемане на съответните действия за проверка от страна на ЕК, ще се вземе решение какви да са последствията за Гърция”, поясни Митов. Той заяви, че, за да се реши проблема оперативно, е мобилизиран целия ресурс на страната ни.


"Беше пропусната цялата колона от чакащи камиони, а впоследствие беше договорен и график за пропуск за автомобили и камиони от 11:00 до 15:00 часа всеки ден", припомни външният министър. Той повтори, че обстановката в Гърция е изключително сложна, тъй като блокадите не са само на границата, а по цялата територия на страната. "В петък ще има и общонационална стачка. Става въпрос за два законопроекта, внесени от кабинета и стачкуващите искат те да бъдат изтеглени. Това е въпрос, който България не може да реши, това са вътрешни работи на Гърция. Ние съвместно с ЕК ще се опитваме да оказваме максимален натиск така, че поне да не се пречи на нашите превозвачи и граждани, защото се блокира европейски коридор, който е основна транспортна артерия, която е част от не само търговските взаимоотношения България-Гърция, а държавите в целия ЕС и се нарушава правото за свободно движение на стоки, услуги и хора", категоричен е Митов.


По думите му ще се изследва възможността за евентуална компенсация заради блокадата. "Тепърва ще видим с какво можем да им съдействаме по темата. Това, дали Гърция е нарушила европейското общностно право - последната дума има ЕК, тя ще реши. След нашите писма и сигнали тя е длъжна да задейства процедура, оттам нататък ще водим разговори с тях. Няма да спрем да оказваме натиск, защото това се случва от години - не е прецедент и никой не го е решил до момента", добави още външният министър Даниел Митов.