Даниел Митов: Разочарован съм от истерията около Бокова

МВнР ще мобилизира целият си ресурс и възможности, за да защити българската номинация

Разочарован съм от истеричния, фалцетен шум, с който се говореше за номинацията на Бокова. Това по никакъв начин не допринася за успеха й, каза министърът на външните работи Даниел Митов.

В интервю за държавната телевизия БНТ той коментира обявената вчера номинация на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. 

Митов каза, че ръководеното от него министерство ще мобилизира целият си ресурс и възможности, за да защити българската номинация. 

Според него няма как в момента да се оценяват шансове на Бокова. "Нещата са динамични и всеки ден може да се променят, изборът ще е чак в края на годината", каза Митов.

Той допълни, че би искал да види "гласовитите хора", критикували кабинета за забавената номинация, да впергнат капацитета си и да има видим резултат от покрепата на Бокова. Митов уточни, че се съмнява те да могат да допринесат с нещо.

Премиерът Бойко Борисов каза, че България ще посочи своя кандидат до края на март, защото се водят разговори с много дипломати от различни държави и иска да е сигурен, че той ще има подкрепата на всички страни.

Тази позиция беше заета на фона на силен натиск върху правителството от АБВ и агресивна медийна кампания за това Бокова, да бъде номинирана за българска кандидатура за генерален секретар на ООН. Партията на Георги Първанов заплаши, че ще напусне коалицията, ако Бокова не бъде издигната.

В края на януари британското списание "Икономист" написа, че Бокова е възприемана като предпочитан от Москва кандидат. "Уолстрийт джърнъл" посочи в коментар, че Бокова е "българка с комунистическо минало и неприятелски действия срещу САЩ".