9 са загиналите във влаковата катастрофа в Бавария (обновена)

Свят

09-02-2016, 13:44

Снимка:

©Jacob Menolfi

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Челен сблъсък на два влака в Германия със загинали и ранени

Ранените са 150 - 50 тежко пострадали, а 14 са с опасност за живота

Вече девет са жертвите на влаковата катастрофа, която стана тази сутрин в Бавария. Загинали са двамата машинисти на влаковете, които се блъснаха челно край Розенхайм, както и двама кондуктори, и четирима пътници. На бордовете на влаковете не е имало деца, съобщиха спасителите. Късмет в нещастието е, че катастрофата е станала в карнавалната ваканция в Бавария, иначе щеше да има много повече жертви.


Все още не е ясна каква е причината за катастрофата, но се предполага, че единият влак не се е съобразил с червен светофар и така се е стигнало до сблъсъка. Според експерти най-вероятно технически проблем е причина за трагедията. Влаковете са програмирани, така че при червен светофар включват автоматично спирачката и това изключва вероятността някой от машинистите да е недогледал. Възможно е някой кабел да е дал на късо и да е пропуснал влака.


Катастрофата стана в гориста местност, която наложи използването на хеликоптери за спасяване на жертвите. Спасителните работи приключиха пет часа след инцидента. На мястото на катастрофата пристигна транспортният министър Александър Добринд. Двата влака са регионални и са използвани от стотици ученици като превоз до училище. Катастрофата е станала в 6,48 – час пик за учащите. Днес в Бавария обаче има карнавална ваканция и това е спасило живота на десетки деца. Властите уточниха броята на ранените – той вече е 150. От тях 50 са тежко пострадали, а 14 са с опасност за живота. Това е една от най-тежките катастрофи в историята на германските железници.