Анкара и Берлин искат от НАТО помощ за охрана на турското крайбрежие

Свят

08-02-2016, 17:20

Снимка:

©Фактор.бг

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Меркел посредничи пред Давутоглу за по-голям ангажимент в ограничаването на мигрантския приток

Турция и Германия ще поискат от НАТО да помогне за охраната на турското крайбрежие и за възпирането на дейността на трафикантите, които изпращат мигранти с лодки към Европа. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БГНЕС по време на посещението си в турската столица Анкара. "Ще използваме срещата на министрите на отбраната на НАТО, за да говорим за ситуацията в Сирия, както и за това дали и в какъв размер НАТО може да помогне в наблюдението на ситуацията в морето и да окаже подкрепа на Фронтекс и турската брегова охрана", каза тя след разговори с премиера Ахмет Давутоглу. Меркел също така заяви, че тя не е просто смутена, но ужасена от страданията в Сирия, причинени от руските удари там. "През последните няколко дни ние бяхме не просто смутени, но ужасени от това, което беше причинено като човешко страдание на десетки хиляди души от бомбардирането – основно от руска страна", каза още тя, цитирана от в. "Хюриет".


Около 30 000 сирийци в момента са на границата с Турция. Те са прогонени от настъплението на правителствените войски в провинция Алепо, подсигурено от руски въздушни удари. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу. Турция е изправена пред нарастващо напрежение да отвори границата си и тя ще приеме бедстващите бежанци, но не бива да се очаква "да се справя с мигрантската вълна сама", допълни Давутоглу. В момента границата остава затворена. В южната ни съседка вече има 2,7 милиона сирийски бежанци. "Ясно е, както винаги, че ще осигурим помощ за сирийските ни братя и ще ги приемем щом е необходимо. Никой обаче не бива да смята, че понеже Турция приема всички бежанци, тя трябва да се справя с проблема сама", заяви турският премиер.


Целта на посещението на Меркел е Турция да се ангажира повече с ограничаването на мигрантския приток към Европа. Миналият вторник нови 33 души се удавиха, в опита си да стигнат до Гърция през Егейско море. През ноември турското правителство договори 3,2 милиарда долара финансова помощ от ЕС за по-добро справяне с бежанската криза. Миналата седмица европейските страни най-накрая стигнаха до споразумение как да бъдат осигурени средствата. Нито това, нито лошото зимно време изглежда спират мигрантите, като пълни лодки продължават да пристигат на гръцките острови всеки ден. Турция и Германия ще си "сътрудничат повече", за да се повиши ефективността на граничната агенция Фронтекс, заяви Давутоглу.