Христо Стоичков - Спомени от Монако за един великан на 50

Победителят от Марица и Хеброс, през ЦСКА и България до Барселона

За Христо, за Камата, за Естойков се знае всичко. И в такъв юбилей за неговите 50 човек се пита, от кой славен момент да започне. Или със събитие свързано със заслуги за неговите славни моменти, които Ицо е дал на футбола.

На 26 август 2011 бях в Монако на финал за Суперкупата между Барселона и Порто завършил 2:0 за каталунците с голове на Меси и Фабрегас. Предишният ден в зала "Грималди Форум" на брега на морето, бе изтеглен жребият за групите на Шампионската лига,а на следващия ден за Лига Европа.

Зад залата, има една алея,която се намира между красивата сграда и Средиземно море осеяно, в типичния за Монако стил, с яхти.
В приятното време човек може да се разходи из тази Алея на шампионите открита през 2003 година. Край морската ивица, в продължение на близо 100 метра има отпечатъци от краката на велики световни футболисти признати в своето време. Бях сигурен,че ще намеря Неговите. Заедно с отпечатъците от краката на Марадона, Пеле, Платини, Ривера, Копа, Гулит, Фиго, на видно място пише ХРИСТО СТОИЧКОВ с отпечатък от неговите крака.

Като на филмова лента ми минаха петицата, която носеше в Марица при Огнян Атанасов, годините в Хеброс при Сава Савов. Откриването му от Стоян Йорданов, Манол Манолов и Иван Колев за "Армията". Невероятните моменти с ЦСКА при Димитър Пенев,четирите гола във вратата на Левски за 5:0.Четвъртфиналните мачове  с Рода и после двата полуфинала за КНК срещу Барселона и трите гола във вратата на каталунците,с които окончателно впечатли гениалният Йохан Кройф. 38-те гола за "Златната обувка" през 1990. Четирите поредни титли с Барса през 1991, 1992, 1993, 1994,която преди това не бе печелила шампионат от... 1985 година. Междувременно Камата взе КЕШ/ШЛ с Барса през 1992. На 17 ноември 1993 на "Парк де Пренс" Ицо бе в състава на България, която  се класира за световното в Щатите. После дойде великата за Христо 1994 когато донесе четвъртото място в света на България. А на 19 декември пак през 1994 в Париж в телевизията Канал Плюс осъществи детската си мечта да получи "Златната топка" на "Франс Футбол". До него в залата бе отново неговият гуру Йохан Кройф. Когато игра през 1999 на "Армията" с националната фланелка на България срещу Англия на трибуните бе събрал един до друг Пената и Кройф.
Докато се разхождах из тази Алея на шампионите си мислех,че това е поредното доказателство за известността на България благодарение на легендарната осмица Ицо Стоичков.

Затова е съвсем логично на 20 май 2016 Христо да отпразнува своя юбилей подобаващо в компания на световни футболисти, все негови приятели. И пак в ден, в който е знаменателен с негов триумф. Тогава ще се навършат 24 години от спечелването на първата за Барса КЕШ/ШЛ под ръководството на Кройф и с участието на Стоичков на финала на "Уембли" през 1992 година с победа над Сампдория с 1:0. Същата тази Барса,която сега мачка с Меси, Неймар и Суарес. Нейният път на световен победител бе заченат от състава на Йохан Кройф и един българин на име Христо Стоичков.