След кротката овца, маймуната идва с несигурност и агресия

Свят

08-02-2016, 11:33

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Очаквайте неочакваното в настъпващата днес китайска нова година

След относително кротката Година на овцата астролозите очакват 12 месеца на по-голяма несигурност през настъпващата днес Година на маймуната, предаде ДПА. Според китайските вярвания настоящата Година на маймуната ще донесе известна дисхармония, особено в моретата. 2016 година е 4713-а китайска година, но започва на 8 февруари, допълва БТА. Маймуната е деветият знак от китайския хороскоп. Символът на 2016-а има ексцентричен характер и силна интуиция. Като цяло маймуната е капризна и непредсказуема, действията й са хаотични и се изменят според настроенията. В годината на Огнената маймуна хората могат да очакват необосновани претенции, критики и взаимни обиди. Маймуната е много изобретателна, в състояние е да защити своите интереси, а нейното основно оръжие е хуморът. От днес нататък през 2016-а хората трябва да се отпуснат, да приемат своенравната "хазяйка" на годината и тя ще им донесе любов и благополучие. За да се радвате на успех в годината на Огнената маймуна, трябва да се отпуснете и да плавате по течението без паника. Годината на Маймуната е подходяща и за започване на нови начинания. Дори да има препятствия, те бързо ще бъдат преодолени. Подходящо е и започване на бизнес, но трябва да избирате внимателно своя партньор. Комбинацията между елемента огън и знака на Маймуната води до много промени във всички сфери на живота, така че накратко - очаквайте неочакваното.


Заради конфликта между Китай и съседни страни, свързан с териториалните претенции над Южнокитайско море, някои астролози предвиждат трудна година за региона. Новата година обаче ще настъпи и с известна доза оптимизъм - под знака на маймуната ще бъде по-лесно да се разрешат подобни конфликтни ситуации.
Двойствеността е характерна за хората, родени в Година на маймуната - деветия знак от китайския зодиак. Маймуните са весели, енергични, уверени и гъвкави, но могат да бъдат и арогантни, коварни и неспокойни. В сравнение с отиващата си Година на овцата - животно, смятано от повечето китайци за покорно и пасивно, маймуната е считана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца в Годината на маймуната.


Животните в китайския зодиак всяка година се свързват с опозицията между ин и ян и един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода. Според китайския лунен календар настоящата Година на маймуната ще бъде подвластна на огъня и метала. Тази комбинация вещае "международни конфликти и сблъсъци", според известния хонконгски астролог и специалист по фън шуй Реймънд Ло. "Водата ян е мощна океанска вода с агресивна енергия. От тази гледна точка няма да е изненадващо, ако конфликтът около териториалните претенции над Южнокитайско море се задълбочи. Китай отдавна настоява, че владее почти цялото море, в това число и териториите, контролирани или оспорвани от други страни", казва Ло. Въпреки това Годината на маймуната няма да е толкова бурна, колкото 2014 и 2015 г., тъй като металът може да се огъне под въздействието на огъня и по-лесно да се постигнат споразумения и намерят разрешения по спорни въпроси, допълва астрологът. Подобни са прогнозите и на други видни астролози. "Хората, родени в годините на маймуната, змията, тигъра и прасето ще трябва да полагат повече грижи за себе си, да избягват лошото и да търсят доброто", съветва китайският астролог Сън Шаогуан.


Ето какви паметни събития са се случили в българската история в минали Години на Маймуната. Годината е 1956-а. Тогава едно основно събитие разтърсва България - Априлският пленум на ЦК на БКП, проведен на 2 -6 април 1956 г. На него е свален Вълко Червенков и начело на партията и държавата застава Тодор Живков, припомня "24 часа". Предисторията на Априлския пленум е свързана с друго важно събитие, с което тогава започва Годината на Огнената Маймуна - на ХХ конгрес на КПСС Хрушчов разобличава култа към личността на Сталин. Това подпалва кадрови промени в цяла Източна Европа. Друга паметна за България година също е под знака на Маймуната - 1944-а. На 19 април случайно е открита Тракийската гробница в Казанлък, а на 9 септември след нахлуването на Съветската армия се извършва социалистическа революция. И още едно изключително събитие в историята на България става в Година на Маймуната. На 22 септември 1908 г. е обявена Независимостта на България от Османската империя. Княз Фердинанд I се обявява за цар.


Сред известните личности, родени в Година на маймуната, са Юлий Цезар, Леонардо да Винчи, Хари Труман, Елизабет Тейлър, Майкъл Дъглас и Даяна Рос.