ООН осъди строго Северна Корея за изстрелването на ракета

Свят

08-02-2016, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бързо ще се утежнят санкциите срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН „строго осъди изстрелването” на ракета от Северна Корея, извършено в неделя. Декларацията по този повод бе приета с единодушие след консултации при закрити врата, предаде БГНЕС.
Съветът се ангажира „бързо да приеме нова резолюция”, за да утежни санкциите срещу Пхенян в отговор на това изстрелване и на последния севернокорейски ядрен опит, извършен на 6 януари. „Членовете на Съвета за сигурност ще приемат бързо нова резолюция на Съвета, налагаща забележими мерки в отговор на тези опасни и тежки нарушения” на резолюциите на ООН. Декларацията потвърждава, че изстрелването, представено от Пхенян като изстрелване на спътник, „използва технологиите на балистичните ракети” и което така „допринася за развитието на системи с възможност за използване на атомно оръжие”, т.е. на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави, способни да достигнат САЩ.
„Ясно е, че става дума за заплаха за международния мир и сигурност”, се казва още в текста. Преговорите между Вашингтон и Пекин за резолюция, която да утежни санкциите, вече наложени на Северна Корея, тъпчат на място заради въздържанието на Китай, основен съюзник на Пхенян, според дипломати.