Иван Костов: Мюсюлманското вероизповедание трябва да е българско и далеч от политиката

Общество

06-02-2016, 09:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В момента 45% от издръжката на мюфтийството идва от Турция.

Мюсюлманското вероизповедание трябва да е българска институция, която се издържа изцяло от държавата, каза днес по БНТ председателят на Сдружение "Център за анализи и управление на рискове" Иван Костов. Според него това, наред с пълно дистанциране на мюсюлманското вероизповедание от политическите партии и въпроси, ще намали риска от ислямизация в страната.
Костов припомни, че в момента 45% от издръжката на мюфтийството идва от Турция. Той посочи, че когато държавата дава парите, те ще се отпускат само на легитимни ръководства, а сметната палата ще има право да контролира разходите. "Така няма някой хора да си купуват имоти на Златния рог", каза загадъчно Иван Костов без да внесе повече яснота.
"Българската държава трябва да наблюдава всички училища, които преподават религия, за да гарантира че там няма чужди средства и не се проповядват радикални форми", допълни бившият премиер.
Според Иван Костов ислямизацията и неосманизма в турското управление на Реджеп Ердоган и Ахмед Давитогу създават опасност мирният ислям в България да се превърне в ислямизъм.