ООН: Асанж е задържан неправомерно

Великобритания отхвърля заключението на организацията

На основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж трябва да бъде позволено да напусне посолството на Еквадор в Лондон, където е неправомерно задържан, и да бъде компенсиран за това, че е останал зад стените на дипломатическата мисия в продължение на три години и половина. Това заключи независима експертна комисия към ООН, пред която Асанж подаде молба да бъде обявен за политически затворник. Според работната група на ООН, състояща се от петима независими експерти, Асандж е политически бежанец, чиито права са били нарушени, тъй като няма възможност да получи статута си в Еквадор.


През 2012 г. Асанж потърси убежище заради повдигнатите му от Швеция обвинения в изнасилване и след като Стокхолм поиска екстрадиция. Според основателя на сайта, който публикува хиляди секретни документи на американските служби, обвиненията са само претекст да бъде изведен от страната и изпратен в Съединените щати, където го очаква съдебно преследване заради разкритията, направени от "Уикилийкс". Шведските власти коментираха, че Джулиан Асанж сам е избрал да остане в посолството и не е лишаван от свободата си вследствие на решение на шведското правителство. Великобритания отхвърли заключението на комисията към ООН и заяви, че е задължена да задържи Асанж и да го екстрадира в Швеция, ако той напусне посолството на Еквадор. Майката на Асанж – Кристин, каза, че той има сериозни здравословни проблеми, включително дълготрайна инфекция на белите дробове. Кристин Асандж посочи пред австралийското радио Ей Би Си, че синът й наистина е много зле - има проблеми със сърцето, хронична белодробна инфекция и дълбока и остра болка в рамото. По думите й откакто е получил убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., той е имал възможност само за съвсем кратко да стои на слънчева светлина.


Лекарите му предписаха ядрено-магнитен резонанс и да прекарва по един час дневно на слънце, но "правителството на Великобритания отказа", заяви майката на Асанж Посолството на Еквадор даде убежище на Асанж, за да избегне той екстрадиране в Швеция, където е заподозрян в извършване на сексуални посегателства. От 2014 г. насам има различни съобщения за здравословното състояние на австралиеца, припомня ДПА. През юли с.г. "Дейли телеграф" цитира източници от "Уикилийкс", според които Асанж има аритмия, хронична кашлица и високо кръвно налягане. Оттогава неговите адвокати определят здравето му като крехко. Еквадорските власти настояват за временното освобождаване на Асанж от отговорност, за да може да бъдат извършени изследвания на раменната му става. Австралиецът се надява, че становището на ООН, което, макар и да не е обвързващо, ще окаже натиск върху Лондон и Стокхолм за прекратяване на преследването срещу него. В свое изявление от четвъртък Асанж обяви, че ще "напусне посолството в петък по обед, за да приеме ареста на британската полиция", ако експертите на ООН отсъдят срещу него. Той също така допълни, че решение в негова полза трябва да доведе до незабавно връщане на паспорта му и прекратяване на по-нататъшни опити за арестуването му.


По-късно днес се очаква адвокатите на 44-годишния австралиец да проведат пресконференция по повод решението на ООН. Швеция издирва Асанж заради обвинения в сексуални престъпления, чиято давност изтича през 2020 г. Той се опасява, че Швеция ще го екстрадира в САЩ, където са му повдигнати много тежки обвинения. През 2010 година сайтът му "Уикилийкс" публикува стотици хиляди строго секретни документи – от доклади на американската армия за войните в Афганистан и Ирак до дипломатически грами от посолствата на Вашингтон по целия свят. Изтеклите документи демонстрират тъмната страна на американските военни и дипломатически игри. Те свидетелстват за издевателствата на американската армия над цивилно население и участието на посланиците на САЩ във вътрешнополитическите игри на приемащите ги страни. Основният информатор на Асанж, бившият военен Брадли Манинг, който му е изпратил секретната информация, вече беше осъден на 35 години затвор.