Домашните кучета вече трябва да имат микрочип

Общество

05-02-2016, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След поставянето му ветеринарният лекар трябва да въведе данните в Интегрираната информационна система на БАБХ

На всяко куче, което се регистрира от стопанина му, вече задължително ще се поставя микрочип. Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. Очакванията са по този начин загубени домашни любимци да бъдат откривани лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне.
Досега след регистрация на домашния любимец при ветеринарния лекар, кучето можеше или да бъде татуирано, или да му се постави микрочип. С приетите промени според Явор Гечев от фондация „Четири лапи" се прави голяма крачка напред, предаде Дарик.
"Татуировката има много недостатъци. Един от тях е, че избледнява с времето, а вторият и основен недостатък е, че няма унифицирана система за данните, които трябва да съдържа една татуировка и съответно не може да бъде въведена в базата данни", добави той.
Микрочипът съдържа уникален идентификационне код, който на практика е индивидуалният номер на кучето. След поставянето му ветеринарният лекар трябва да въведе данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.
"Микрочипът вече е задължителен при кучетата и конете при идентификация. За котките например не е задължителен, освен ако животното не пътува. Вървим в правилната посока. Трябва да има идентификация, да се направи връзка между всяко едно животно и собственика, особено когато става въпрос за изоставени и изгубени кучета", каза още Гечев.
Цената на задължителния чип е около 40 лв.